Na Kosovo vraćeno 110 osoba sa sirijskih ratišta

0
380

Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri, na vanrednoj konferenciji za medije, objavio je da se 110 kosovskih građana, uglavnom žena i djece, koji su boravili u Siriji, vratilo u svoju domovinu u ranim jutarnjim satima avionom iz Istanbula, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tahiri je izjavio da se na njihovom vraćanju radilo od oktobra prošle godine, dok je Radna grupa bila vođena uz pomoć Sjedinjenih Država (SAD) i drugih država koje su u savezu protiv terorizma.

“Odluka o njihovom povratku na Kosovo donesena je u saradnji sa institucijama zemlje, a njihovi predmeti će i dalje biti tretirani u skladu sa važećim zakonima”, kazao je Tahiri.

Tahiri je naveo da su djeca, koja su među vraćenima, prošla kroz traumatski period, te je istakao da će raditi na njihovoj integraciji. On je rekao da pomenuta akcija šalje jasnu poruku da Kosovo ne napušta svoje građane i da “ne podržava takve programe terorizma”.

Na konferenciji je govorio i direktor Policije Kosova, Rashit Qalaj, koji je kazao da u Siriji i dalje ima boraca sa Kosova.

“Kosovska policija na osnovu svog mandata je bila dio koordinacije ove operacije. Na Kosovo su se vratila četiri borca, 32 žene i 74 djece, od kojih su dvoje izgubila svoje roditelje. Mi ostajemo posvećeni da ponudimo sigurnost povratnicima iz Sirije”, rekao je Qalaj.

Qalaj je ukazao da u Siriji još ima 30 ratnika, 49 žena i osmero djece sa Kosova.

Žene i djeca vraćeni iz Sirije smješteni su u Centar za tražitelje azila u Vranidolu, kraj Prištine, dok su četiri borca uhapšena i određen im je 48-satni pritvor.