Obilježena 20. godišnjica mature prve generacije Prve bošnjačke gimnazije

0
175

Dvadeset godina nakon što je napustila školske klupe, prva generacija učenika Prve bošnjačke gimnazije (PBG) u Sarajevu je u srijedu organizovala svečanost i proslavu ovoga jubileja, javlja Anadolu Agency.

Želja organizatora bila je da se učenici prve generacije ponovo okupe na jednom mjestu i u isto vrijeme podijele radost ponovnog susreta, s nekima možda čak i prvi put nakon izlaska iz školskih klupa.

“Sedamdeset petero djevojčica i dječaka polagalo je prijemni ispit za upis u prvi razred novoosnovane Gimnazije, dok je u isto vrijeme, nepunih stotinu metara dalje, na tržnici Markale, agresorska granata ubila 68 i ranila 88 građana Sarajeva”, prisjetila se Lejla Akšamija, prva direktorica Gimnazije, dodavši:

“I danas se ponekad pitam šta je kod 75 četrnaestogodišnjaka bilo odlučujuće da upišu baš Prvu bošnjačku gimnaziju, pored 6 vrlo dobrih sarajevskih gimnazija. Moje jedino objašnjenje je da su ličili na one avanturiste koji su je i osnovali, iz inata u ambijentu beznađa, agresorske mržnje, granatiranja i embarga i dali joj ime koje će je obavezivati da bude najbolja, a vrlo brzo i međunarodna Cambridge škola. Kao što se bruseći, pažljivo i precizno, iz dijamanta dobiva briljant, tako smo mi ‘izbrusili’ obrazovni proces u ovoj gimnaziji, zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu, nadilazeći lične ambicije i interese, a istovremeno postavljajući visoke standarde, kako učenicima tako i njenim uposlenicima. Predali smo je nekim našim učenicima u nadi da će taj briljant pažljivo čuvati”, poručila je Akšamija.

Foto: Klix.ba

Prisutnim učenicima, zvanicama i gostima obratila se prof. dr Almasa Odžak, najbolja učenica prve generacije, a domaćin i voditelj programa je bio učenik prve generacije Nihad Sladić. Sadržaj je dodatno obogaćen nastupom hora i orkestra Prve bošnjačke gimnazije.

Zvanicama i gostima su se obratile i razrednice prvih generacija Dženana Zlatar i Mukerema Numić, prof. Mehmedalija Hadžić i dr Mustafa ef. Cerić.

Tokom svečanog programa prisutni su se prisjetili i preminulih članova kolektiva Prve bošnjačke gimnazije. Posebno emotivno je bilo čitanje pisma učenika svojoj rhm. razrednici Azri Kamenjašević koje je u ime svog odjeljenja pročitala učenica prve generacije Edina Šećović Omeragić.

Foto: Klix.ba

Današnja direktorica Naida Hota Muminović također je bivša učenica Prve bošnjačke gimnazije, koja je na svečanosti istakla:

“Diplomu Prve bošnjačke gimnazije dosad je ponijelo više od 2.100 alumnista. U toku njihovog četverogodišnjeg školovanja nastojali smo ih potaknuti da budu izvrsni u onome za šta pokazuju talent. Istovremeno smo ih učili da promatraju svijet oko sebe i da svoju izvrsnost povezuju s pitanjima općeg dobra kojima treba posvetiti pažnju. Ponosni smo na naše alumniste jer znamo da, ma gdje da su, daju specifičnu težinu svemu čime se bave.”

Doc. dr Kenan Čaklovica, jedan od učenika prve generacije danas je docent na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, koji je podsjetio i na nedavno održanu Skupštinu Udruženja Alumnista Prve bošnjačke gimnazije:

“Kao jedan od primarnih kratkoročnih ciljeva Udruženja postavljeno je ažuriranje baze podataka i kontakata svih učenika naše Gimnazije. Pozivam ovom prilikom sve generacije Prve bošnjačke gimnazije da izdvoje par minuta vremena i putem online aplikacije: https://alumni.pbg.ba unesu svoje podatke, kako bi zadržali vezu sa školom i svojim kolegama i bili dio projekata koje Udruženje planira realizovati u narednom periodu, za dobrobit budućih generacija u našoj domovini Bosni i Hercegovini.”

Izvor: Anadolu Agency