Oslobođenje: Zukorlić protjerao knjige koje je Cerić aminovao

0
362
Foto: Klix.ba

Vijest da je uprava Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru na sjednici održanoj 2. novembra ove godine donijela odluku da se udžbenici autora Mustafe ef. Spahića suspenduju iz nastavnog plana i programa škole, nije iznenadila nikog ko je iole informisan o dešavanjima u regiji.

Jer, odmah nakon što je ugledni intelektualac, bivši profesor Medrese, alim zbog čijih su predavanja mnogi dolazili i dolaze u džamiju, popularni Mujki u vrlo otvorenom intervjuu u Oslobođenju iznio svoje viđenje proteklih izbora za reisu-l-ulemu IZ-a u BiH, nimalo ne skrivajući svoje mišljenje o bivšem sandžačkom muftiji, današnjem poslaniku u Srbiji, lideru Stranke pravde i pomirenja Muameru Zukorliću, protukandidatu Huseina ef. Kavazovića, javnosti je upućeno zajedničko pismo muftije Mevluda ef. Dudića iz Srbije i Aziza ef. Hasanovića, predsjednika Mešihata IZ-a Hrvatske, piše sarajevski dnevni list Oslobodjenje.

Svega u Božijoj bašti

Očito reagujući na u intervjuu izrečene stavove ef. Spahića, ove muftije su od reisu-l-uleme Kavazovića zatražile da Spahiću zabrani istupanje u džamijama i ostalim institucijama Islamske zajednice, ali i da se njegovi rukopisi izbace iz nastavnog programa svih medresa u Islamskoj zajednici, što je, eto, Medresa Gazi Isa-beg u Novom Pazaru prva odlučila provesti u djelo.

Pri tome, uprava ove medrese ističe “da je riječ o udžbenicima koji su u značajnoj mjeri plagirani” i kao primjer navodi udžbenik iz Povijesti islama.

Drugi razlog suspenzije udžbenika je, prema onima koji rukovode novopazarskom medresom, “sporan moralni kredibilitet autora zbog njegovog javnog ponašanja suprotnog islamskim i etičkim normama”.

Obrazloženje uprave je prenijela Informativna služba Medrese.

Pokušali smo u ponedjeljak dobiti komentar Rijaseta IZ-a u BiH, ali nam je Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-a u BiH i profesor na Fakultetu islamskih nauka, rekao da Rijaset nije dobio nikakvu zvaničnu informaciju i da ne želi komentarisati pisanje medija. Isto nam je ponovio i juče, naglasivši da se IZ neće ovim povodom oglašavati “sve dok ne dobije od nadležnog organa Medrese potvrdu i obrazloženje ove informacije”.

No, odluku novopazarske medrese nije bilo teško povezati s nešto prije objavljenim tekstom bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Mustafe Cerića koji je putem sandžakpresa i bošnjaci.net teške riječi uputio na račun ef. Spahića, objasnivši da odgovara na Spahićevu izjavu (Dani, 431, od 14. 9. 2005.) da je on Spahićeva najveća greška. Cerić ne krije svoje nezadovoljstvo Vijećem muftija, pa kaže: “Bilo kako bilo, Vijeće muftija, trust duhovnih i moralnih mozgova IZ-a u BiH od 24. oktobra 2019. god. nije raspravljalo o Spahićevom gibetu zvanične ličnosti muftije sa muraselom reisu-l-uleme, prvog lica islama i muslimana u susjednoj nam Hrvatskoj (da ne spominjem bivšeg sandžačkog muftiju Zukorlića, od kojeg se Mustafi Spahiću i njemu sličnim diže kosa na glavi zato što je previše uradio dobroga za islam i muslimane u Sandžaku izvan njihovog dometa, pažnje i kontrole) – kažem nije bio predmet Spahićevog gibeta, a trebao je biti i po dinu, i po imanu, i po moralu, već je predmet diskusije bio Lucifer. Zapravo, bila je diskusija o tome zašto ja uopće pišem, kako pišem i zašto se miješam u njihove poslove. Zašto ne šutim dok Mustafa Spahić priča, jer on je naš genij, koji je sam “sebi osvojio slobodu govora”. Da, to sam ja rekao za Mustafu Spahića kad su me, kao reisu-l-ulemu, prozivali zašto mu dopuštam da govori i piše gluposti. To isto i danas mislim. Mustafa Spahić ima pravo da govori i piše, pa i gluposti, ali ja više nemam pravo da šutim da mu na njegove gluposti adekvatno ne odgovorim”, piše Cerić u svom dugačkom prilogu.

Pa dodaje i da “on, Mustafa Spahić, sveznajući i svemoćni, udara mjeru hodžama, muderrisima, imamima, hatibima, vaizima – postavlja mjeru Islamskoj zajednici na način da Preporod, Takvim i sve ostalo, a posebno reisu-l-ulema, moraju biti po njegovoj mjeri, inače je ‘njegova’ greška. Stoga, reisu-l-ulema svoj časni posao mora vršiti u strahu od Mustafe Spahića, inače bit će pod paljbom ad verbam, odnosno ad hominem, od kojeg se neće oporaviti. Bude mi lakše kad znam da ni sam rahmetli Alija Izetbegović nije bio pošteđen od toga, kao ni njegov sin Bakir Izetbegović”. Cerić je, valja to zapamtiti, napisao u istom tekstu da je “Spahić, na medresama, protiv kojih je bio prvobitno, kasnije prodavao svoje knjige, od kojih su neke plagijati”.

Otkrivamo tajne života

“Oslobođenje” je pokušalo istražiti “plagijate”. Prvi od udžbenika Povijesti islama je urađen 1994. godine, a posljednji 2000. godine, a Mustafa Spahić je autorska prava na njih, a dosad je bilo sedam izdanja, prenio na Rijaset IZ-a u BiH 1999. godine. U četiri udžbenika Povijesti islama, za prvi, drugi, i treći i četvrti razred medrese, izdavač je bio Rijaset IZ-a u BiH – El-Kalem.

Naravno, na čelu Rijaseta, najvišeg izvršnog vjerskog i administrativnog organa u IZ-u u BiH, vrhovni je poglavar muslimana, a tada je to bio reisu-l-ulema Cerić. U ime izdavača, u sva četiri udžbenika, istupao je Muhamed Mrahorović, a urednik prve tri knjige je bio Muharem Omerdić, četvrte Selim Jarkoč. Za sve četiri knjige recenzenti su bili prof. dr. Enes Pelidija i mr. Ismet Bušatlić, a dizajn je uradio Tarik Jesenković.

U svim knjigama redakciju su činili: Mustafa Sušić, Zijad Ljevaković, prof. dr. Enes Karić, mr. hfz. Fadil Fazlić (koji je u međuvremenu umro), prof. dr. Jusuf Ramić, mr. Mesud Hafizović, Ibrahim Ahmetagić i Muharem Omerdić, predsjednik Redakcije.

Tiraži su bili po 1.000, štampao je EL-Bejan, Sarajevo.

Tu je i Spahićeva knjiga Povijest islama za I i II razred medresa, koju su priredili Muamer Spahić i Zehra Alispahić, a recenzenti su bili prof. dr. Enes Pelidija, prof. Zijad Ljevaković i prof. Mirsad Mahmutović. Štampao ju je Borac Travnik.

Kako smo već rekli, Mustafa ef. Cerić kao tadašnji reisu-l-ulema je pomenutim udžbenicima uputio sve komplimente, odštampane na prvim stranicama svih ovih udžbenika. Zbog toga što ih potpisuje reis Cerić, a da bi se prisjetio današnji Cerić, citiramo ga:

“Znanje otkriva bogatstvo vjere, a vjera potiče želju za znanjem. Povećavanjem znanja snažimo vjeru, otkrivamo tajne života i osposobljavamo se da živimo u skladu sa Božijim odredbama. Medresa je škola u kojoj se stječe znanje da bi vjernik bio dosljedan svojoj vjeri, tj. da bi muslimani bili dosljedni islamu. Muslimani mogu biti ponosni što je medresa u BiH najstarija odgojno-obrazovna ustanova na Balkanu. Islamska zajednica u BiH je ponosna što je kroz ustanovu medrese mogla čuvati i sačuvati sjeme islama i što danas može više i bolje širiti i učvršćivati radosnu vijest vjere.

Projekat izrade jedinstvenih udžbenika za sve medrese u BiH, Sandžaku i Hrvatskoj najbolji je dokaz nastojanja Islamske zajednice da ustanova medrese bude još bolja u svojoj povijesnoj misiji”, napisao je i potpisao tadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, zamolivši Allaha dž. š. “da nam znanjem uljepša vjeru i vjerom osnaži znanje”.

Ni slova o plagijatu!

Na potezu je, naravno, Rijaset Islamske zajednice i potpuno je jasno to što se Mustafa ef. Spahić sada ne želi oglašavati.

Jer, on je, kako već rekosmo, prenio sva prava na Rijaset, pa su sada one obaveza Rijaseta. Što se ostalog tiče, Mujki je očito uzburkao mutnu vodu.

Izvor: Oslobođenje