Pacolli čestitao Srbiji gradnju autoputa prema Prištini

0
132

Nakon što je Srbija s Europskom investicijskom bankom (EIB) potpisala ugovor o gradnji autoputa od Niša do Prištine, kosovski ministar spoljnih poslova na odlasku Behgjet Pacolli reagirao je čestitkom Beogradu i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću “na preduzimljivosti”, uz ocjenu da će to pridonijeti miru, prenosi Hina.

Kosovski šef diplomacije poručio je na Twitteru da je potpisivanje ugovora o gradnji autoputa Niš – Merdare – Priština “veliki korak ka miru s Kosovom”.

“Mir je jedini način za izgradnju svijetle budućnosti”, poručio je Pacolli, napisavši ipak kako je riječ o “nastavku izgradnje autoputa od Srbije do granice s Kosovom – Merdara”.

Funkcioneri u Beogradu, među njima ponajprije predsjednik Vučić i resorna ministrica Mihajlović, najavljivali su ranije da će autoput Niš – Priština biti gotov do 2020., ali je Srbija tek sad osigurala dio novca za finansiranje.

Foto: MGSI

“Autoput mira” na kredit

Ugovor o zajmu za gradnju te autoceste, koji je u ime Vlade Srbije s EIB-om u četvrtak potpisala potpredsjednica Vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, vrijedan je 100 miliona eura, a potpisan je i ugovor o pomoći od 40,6 miliona eura za tu saobraćajnicu, koja će povezivati jugoistok Srbije i Prištinu.

“Autoput mira”, dug 77 kilometara, gradit će se na kredit – osim 100 milijuna eura iz zajma od EIB-a te 40,6 miliona bespovratnih sredstava, Srbija će ostatak osigurati iz državnog budžeta, a znatan dio finansirati i kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Mihajlović je prigodom potpisivanja ugovora o kreditu ocijenila da autoputa Niš – Priština, “osim strateške, ima i političku važnost”.

Izvor: Agencije