Policija u klinikama u Prištini “čuva” zaražene od članova porodica

0
101

Univerzitetsko kliničko bolnički centar Kosova preduzeo je mjere i zatražio pomoć Policije Kosova kako bi spriječio kontakt oboljelih od COVID-19 i članova njihovih porodica, ali i ulazak drugih neovlaštenih lica na odjeljenja gde se liječe inficirane osobe.

Uprkos činjenici da članovi porodice osoba oboljelih od COVID-19 moraju da budu u kućnoj samoizolaciji, jer su bili u kontaktu sa inficiranom osobom, neki od njih su našli način da uđu na odjeljenja gde se liječe njihovi najbliži.

To potvrđuju i službenici sa Univerzitetskog kliničkog centra Kosova. Zapravo, prema njihovim riječima, pristup oboljelim osobama od COVID-19 nije dozvoljen nikome ko nije dio medicinskog osoblja koje brine o tim pacijentima.

Valjbon Krasnići (Valbon Krasniqi), vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra Kosova, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da svi građani moraju da poštuju preporuke Vlade i nadležnih zdravstvenih institucija, posebno članovi porodica osoba inficiranih koronavirusom.

“Njima nije dozvoljeno da napuštaju svoje domove. Oni bi trebali da budu u samoizolaciji, jer su to slučajevi kontakta. Dakle, govorim o bliskim članovima porodice. Prije svega, oni ne bi trebali da napuštaju svoje domove”, naglašava Krasnići.

Obezbjeđenje je, navodi dalje, ovlašteno da spriječi njihov ulazak.

“Nažalost, ponekad postoje ljudi koji pronađu alternativni način da uđu na kliniku i izađu. Ima prostora da se unaprijede stvari po ovom pitanju. Međutim, mislim da načelnici klinika preduzimaju sve mjere kako bi se spriječila takva praksa”, rekao je Krasnići.