Potvrđena optužnica protiv Veselija, najavio odlazak u Hag

0
87
Kadri Veselji Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsjedniku Demokratske partije Kosova i bivšem visokom zvaničniku Oslobodilačke vojske Kosova Kadriji Veseliju potvrđena je optužnica od Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Veseli je saopćio da je jučer informisan iz Kancelarije Specijalizovanih vijeća da je sudija za predhodni postupak potvrdio optužnicu protiv njega i da danas putuje u Hag.

“Cijenim činjenicu da su se Specijalizovana vijeća pokazala uljudnim tako što su mi poslali poziv da se pojavim na sudu, umjesto da me uhapse na nedostojanstven način. Odgovorio sam na ovu ljubaznost pristavši da jutros putujem u Hag sa predstavnicima tribunala, gdje ću se zvanično pojaviti pred tribunalom da odgovorim na iznijete navode i započnem dugotrajan proces odbrane”, istakao je Veseli.

Veseli je poručio da je “svjestan da na Kosovu ima ljudi koji misle da su Specijalizovana vijeća uvreda za našu historijsku borbu da zaštitimo narod na Kosovu od zločina Miloševićevog režima”.

“Ali ja to ne vidim tako, vidim kao priliku da konačno odgovorim na ove lažne sumnje i glasine koje kruže godinama. Otkako je Dick Marti objavio svoj neutemeljeni izvještaj, bilo je neizbježno da ovaj dan dođe. Bilo je neizbježno da se njegove nepravedne optužbe moraju testirati na sudu kako bi se jednom zauvijek okončale. Zbog toga sam podržao osnivanje ovog suda i zato sam sada spreman da igram svoju ulogu u ovom procesu”, naveo je Veseli.

Izvor: Anadolija