Sa pasošem Srbije ne može, sa ličnom kartom bez problema

0
215
Foto: RSE

Kosovo ne priznaje srbijanski pasoš kao putnu ispravu na graničnom prelazu Kosova i Srbije, ali to nije ništa novo, budući da je tehničkim briselskim Sporazumom o slobodnom kretanju iz 2011. dogovoreno da se prelaz granice obavlja samo uz ličnu kartu.

Građane su, međutim, sada počeli da obavještavaju o tome da korisnici srbijanskih pasoša ubuduće neće moći da uđu ili napuste Kosovo, već da granica može da se pređe samo uz ličnu kartu.

Zvaničnici kosovske vlade u ostavci navode da nije donesena nikakva odluka o (ne)priznavanju srbijanskih pasoša.

Na Kosovu ovaj pasoš više ne vrijedi

Kosovski ministar unutrašnjih poslova u ostavci Ekrem Mustafa u izjavi za Radio Slobodna Evropa, međutim, kaže da Briselski sporazum o slobodnom kretanju prilikom putovanja između Kosova i Srbije predviđa jedino upotrebu lične karte, ali navodi da je ranije bilo i slučajeva kada su građani Srbije propuštani i sa pasošem.

“Na osnovu Briselskog sporazuma, pasoš nije priznat kao putni dokument između Kosova i Srbije. Ni onaj iz Koordinacione uprave MUP-a (koji se izdaje građanima na Kosovu), ni onaj države Srbije (koji se izdaje za državljane Srbije sa adresom u Srbiji)”, dodao je on.

Mustafa je također izjavio da nije donesena nikakva nova odluka o (ne)priznavanju pasoša, već da se radi o poštivanju sporazuma dogovorenog prije osam godina.

Izvor: Radio Slobodna Evropa