Trump “dobio” most nad Gazivodama

0
178
Foto: Twitter/Kosovo online

Natpis “Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsjedniku da im je “doneo mir“.  

Prema trenutno dostupnom video i foto materijalu, koji se dijeli preko društvenih mreža, transparent da je most Trampov je razvučen preko lukova  mosta. Na samom putu na mostu se nalazi i još jedan transparent na kojem takođe na engleskom piše “Predsedniče Tramp kosovski Srbi Vam se zahvaljuju što ste doneli mir“, prenosi portal Kossev.

Da se transparenti zaista i nalaze na mostu, za KoSSev su potvrdili čitaoci koji se nalaze u Brnjaku.

S druge strane, u kratkoj izjavi za KoSSev, gradonačelnik Zubinog Potoka, Srđan Vulović, rekao je da nema saznanja o ovoj inicijativi, te da zbog privatnih obaveza nije trenutno u Zubinom Potoku.

Brnjački most preko jezera Gazivode jedan je od zaštitnih znakova opštine Zubin Potok a nalazi se na dvomeđi Kosova i centralne Srbije.

Viseći most neuobičajenog izgleda za ovaj gorštački krajolik sa dva visoka bijela luka, dužine oko 120 metara, među mještanima poznat je kao Ljubičićev most – čuvenog generala nekadašnje JNA u SFRJ Nikole Ljubičića koji je dao inicijativu za gradnju ovog mosta.

Vašingtonska dioba Gazivoda

Jezero Gazivode, odnosno studija o izvodljivosti “dijeljenja Gazivoda kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom“ jedna je od tačaka sporazuma o ekonomskoj normalizaciji potpisanog od strane Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija 4. septembra u Vašingtonu, u prisustvu predsjednika SAD, Donalda Trampa.

Ova tačka izazvala je kontroverze u kosovskoj javnosti, a koalicioni partner kosovskog premijera, Ramush Haradinaj, pretio je i obaranjem vlade ukoliko ona bude potpisana. Sporazum je na kraju ipak bio potpisan.

Izvor: Nova.rs