Turković: Vakcina koju nam donira Srbija proizvedena je u Indiji

0
166
Foto: FENA

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izrazila je zadršku nakon donacije vakcina AstraZeneca proizvedenih u Indiji, koje je ovoj zemlji donirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministrica Turković kaže kako su vakcine Covidshield proizvedene po licenci AstraZenece, ali u Indiji te, prema njenim saznanjima, još nemaju odoborenje za primjenu u Evropskoj uniji.

“Mi sada imamo donaciju za primjenu u EU i maksimum onoga što sam ja mogla uraditi je da nadležni ispitaju vakcinu i eventualno daju saglasnost za upotrebu da bismo zaštitili svoje građane”, kazala je.

U ugovoru koji je došao iz Srbije jasno piše da su vakcine iz Indije, navodi ona, a na pitanje zašto je to problem sam po sebi, jer dosad nisu nabavili nijednu vakcinu, ministrica odgovara da Evropska unija sigurno ima valjan razlog da ih nije odobrila te da i treba biti na oprezu.

Ministrica je pojasnila i da ta vakcina mora dobiti dozvolu za upotrebu državnih organa Bosne i Hercegovine.

“Na telefonskoj sjednici Vijeća ministara jasno sam postavila uvjet da nadležna tijelo mora verifikovati ovu vakcinu, odnosno dati dozvolu za upotrebu. Znači, neophodno je da se Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odredi o ovoj vakcini”, kaže Turković.

Izvor: Klix/Faktor