Udruženje Sandžaklija u BiH: Crna Gora je dužna suzbiti ratnohuškačko djelovanje u Pljevljima

0
74
Foto: Facebook/Samir Kadirbašić

Članovi i rukovodstvo Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini su zatečeni, potreseni i uznemireni viješću o brutalnim napadima na Bošnjake, njihove vjerske institucije i imovinu u Crnoj Gori.

“Posebno su nas duboko potresle scene fizičkih nasrtaja i izliva mržnje pojedinih komšija pravoslavaca prema Bošnjacima i njihovoj imovini u Pljevljima. Ovo najviše zbog činjenice što su Pljevlja poznata kao grad multikulture i suživota, sa višestoljetnim dobrim međuvjerskim i međuetničkim odnosima”, poručuju iz Udruženja Sandžaklija u BiH.

Naglašavaju da je to je grad u kojem su se vijekovima poštivali i izgrađivali dobri međukomšijski odnosi, gdje je različitost bila prednost, a ne nedostatak.

“Iz tih razloga, čvrsto smo vjerovali da u 21. vijeku nisu moguće ovako mučne scene i nasrtaji na ljude, samo zato što im je svjetonazor i političko ubjeđenje drugačije. Brutalni napadi na Bošnjake Pljevalja i drugih gradova u Crnoj Gori su nedjelo ljudi pomračenog uma, onih kojima ni vjersko, ni ljudsko, ni komšijsko nije sveto. Oni napadima svjesno žele unijeti nemir, nesigurnost i strah. Tražimo brzu i efikasnu reakciju nadležnih institucija države Crne Gore, a kako nemili događaji ne bi eskalirali i doveli do nesagledivih posljedica”, navodi se u reakciji.

Iz ovog udruženja naglašavaju da je država dužna suzbiti i odlučno se obračunati sa kleronacionalističkim i ratnohuškačkim djelovanjem ostrašćenih grupa i pojedinaca u Pljevljima i drugim gradovima Crne Gore.

“Hoćemo da vjerujemo u državotvorni kapacitet i snagu države Crne Gore, kao i njenu odlučnost u cilju zaštite ljudskih prava i sloboda Bošnjaka, Isto tako, očekujemo od Pravoslavne crkve u Crnoj Gori da iskaže pribranost te osudi i ogradi se od nemilih događaja i napada na Bošnjake u Pljevljima i drugim gradovima u Crnoj Gori, a u cilju očuvanja mira i suživota na ovim prostorima. Smatrali smo obaveznim i potrebnim reagirati na ovaj način, zabrinuti za našu braću i njihovu sigurnost na ovim prostorima.

Ovim smo željeli jasno kazati da smo uz njih, i da stajemo u odbranu njihovog inegriteta, a kako bi ostali na svojim višestoljetnjim ognjištima u slobodnoj i demokratskoj Crnoj Gori. Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u BiH, kao nevladina organizacija, poštuje volju građana i izborni rezultat i iskreno vjerujemo da će i ovaj put pobijediti ljudski razum te da će država Crna Gora pokazati da je istinski demokratska, da baštini evropske demokratske vrijednosti, a posebno one koje garantiraju ljudska prava i slobodu svim građanima, bez razlike na vjersku, nacionalnu i političku pripadnost”, zaključuje se u saopćenju.