Zatvorena birališta na Kosovu, ankete daju prednost DSK-u i Samoopredjeljenju

0
161
Foto: FM Images

Na Kosovu se održani parlamentarni izbori. Tužilaštvo odredilo pritvor za dvije osobe iz biračkog odbora u OŠ Sveti Sava u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice jer su omogućili jednoj ženi da glasa sa izvodom iz matične knjige rođenih. Nepravilnosti zabilježene na više desetina mjesta. Prema izlaznim anketama, najviše glasova osvojile su opozicione partije – Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova – obje skoro po 30 odsto glasova.

Izlazne ankete Instituta za studije javnosti (PIPOS) i Radio televizije Kosova pokazuju da su najviše glasova na današnjim izborima osvojili Samoopredjeljenje Aljbin Kurtija 28,1 odsto, i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe 27,9 odsto. Te dvije stranke su u prethodnom sazivu Skupštine Kosova bile u opoziciji.

Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija osvojila je 25,8 odsto.

Foto: EPA-EFE

Prethodno je prištinska televizija Klan Kosova objavila rezultate izlaznih ankete, prema kojem dva prva mjesta dijele Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje sa 30 odsto dobijenih glasova.

Na trećem mjestu je Demokratska partija Kosova sa 22,28 odsto glasova, slijede Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Kosova sa 10,58 odsto glasova.

Foto: EPA-EFE

Prema istim anketama koalicija Socijaldemokratska inicijativa Kosova, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde nisu prošli izborni prag, dobili su svega 4,41 odsto.

Prema ovakvim rezultatima DSK i Samoopredjeljenje dobiće po 32 poslanička mjesta, DPK 24, ABK-SDPK 11 poslaničkih mjesta.

Izlazne ankete predstavljaju rezultate anketiranja birača nakon što su izašli sa birališta, a ne zvanične rezultate.

Izvor: N1