ABAZOVIĆ PORUČIO: Nedopustivo da Rožaje bude grad iz kojeg se odlazi

0
241
Foto: Vedran Ilić / Standard.co.me

Predsjednik GP URA Dritan Abazović kazao je prilikom posjete Rožajama da je nedopustivo da grad koji ima takve resurse bude grad iz koje se samo odlazi.

On je sa rukovodstvom partije razgovarao sa aktivistima i građanima o aktuelnoj političkoj i društvenoj situaciji na lokalnom i državnom nivou.

“Rožaje je nekad imalo industriju i proizvodnju, ali je aktuelna vlast sve to ugasila. Budućnost grada leži u malom porodičnom preduzetništvu koji u zemljama zapadne Evrope čini okosnicu privrednog razvoja. Toga danas ovdje nema, a najveći problem je što nema ni volje u lokalnoj upravi da se tako nešto napravi. Budućnost za koju se URA zalaže mora počivati na pravednijem i slobodnijem društvu kao glavnom generatoru napretka”, naveo je Abazović.

Građani Rožaja Abazoviću su predstavili neke od gorućih problema ovog grada pri čemu je poseban akcenat stavljen na svakodnevni odlazak ljudi.

“Najveći problem Rožaja, ali i kompletnog sjevera jeste odlazak mladih ljudi. U posljednje vrijeme svjedoci smo i sve većeg odlaska starijih. Građani su kazali da nema porodice u gradu iz koje makar jedan član nije iseljen. Ovo predstavlja ogroman problem za malo društvo kakvo je crnogorsko”, istakao je Abazović.

Apostrofiran je i problem nezaposlenosti, ali i nekompetentnosti u radu lokalnih službenika, kao i partijsko zapošljavanje.

Kako je kazao Abazović, u gradu gotovo da i nema privrede. Višedecenijska vlast je proizvodne pogone i fabrike potpuno uništila.

“URA je još ranije predstavila program ‘Posao za sve’ koji se odnosi na neophodnu reformu ekonomskog sistema. Tu smo predvidjeli neke od konkretnih mjera za ozdravljenje naše ekonomije. Prije svega mjera za smanjenje poreza na zarade za preduzetnike kako bi se taj novac mogao preusmjeriti za razvoj biznisa. Takđe, potrebno je omogućiti beskamatne kredite za one koji počinju biznis i omogućiti lakši pristup kredita građanima sa sjevera iz EU fondova”, zaključuje se u saopćenju URA-e.

Izvor: RTCG