Albansko udruženje čestitalo Bošnjacima Dan Sandžaka

0
181

Albanska organizacija “Kosovo za Sandžak” sa sjedištem u Prištini uputila je čestitku povodom jednog od najznačajnijih nacionalnih blagdana Bošnjaka – Dana Sandžaka.

U čestitiki, koju potpisuje predsjednik udruženja Ismet Azizi, navodi se da narod Sandžaka čuva sjećanje na zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) kao izraza vlastite antifašističke orijentacije i tradicije i multikulturalnog, multientičkog i multikonfesionalnog načina suživota.

“Na žalost, autonomija koju je Sandžak uživao kroz historiju, a potvrdile odluke ZAVNOS-a, ubrzo biva ukinuta zarad teritorijalnih interesa Srbije i Crne Gore. Rezultate teritorijalne podjele najviše osjećaju sandžački narodi koji je nakon okupacije 1912. podijeljen međudržavnom granicom”, navodi se u čestitiki NVO “Kosovo za Sandžak”

Dodaje se da Udruženje “Kosovo za Sandžak” podržava nastojanja Bošnjaka i Albanaca u Sandžaku u njihovoj borbi za ostvarenje svojih ljudskih i etničkih prava koje im velikonacinalne politike i njihovi istomišljenici svakodnevno pokušavaju uskratiti.

Izvor: Sandzacke.rs