ANALIZA ANKETE: Zukorlića građani vide kao najodanijeg saradnika srpskog režima

0
235

Prema mišljenju građana, Zukorlić je ubjedljivo najodaniji saradnik srpskog režima. Rezultat je to ankete koju smo jučer sproveli na Facebook stranici našeg portala.

Svakako, ovakvi rezultati ankete su očekivani, uzme li se u obzir činjenica da je Zukorlić neko ko je udomio u Beogradu prvo sebe, pa zatim svoju rodicu Misalu Pramenković, a nakon toga i svoju drugu suprugu Elmu Elfić, a vrlo je izvjesno i svog sina Usamu.

Inače, Zukorlić je na prošlim predsjedničkim izborima podržao otvoreno Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije, a njegova poslanička grupa to radi i u Skupštini Srbije podržavajući Vladu Ane Brnabić i sve zakone koje dolaze u skupštinsku proceduru od strane srpskog režima. Zukorlićev salto mortale od nekog ko je bio najveći kritičar režima u Beogradu, do nekog koji mu najvjernije služi, nije ostao neopažen u javnosti Sandžaka. Ova anketa je to samo potvrdila.

Znatno manje glasova u anketi dobio je Ljajić. Razlog ovome mogu biti priče koje dolaze iz krugova bliskih SDP-u, a koje govore da Ljajić sve manje blagonaklono gleda na Vučića i ne gaji velike simpatije prema njemu. Također, u ovom mandatu Ljajić je odbio ponudu da bude ministar u Vladi. Iako su oni dio koalicije, ipak se Ljajić u sandžačkoj javnosti uspio donekle distancirati od percepcije velikog podržavaoca Vučićevog režima.

Sulejman Ugljanin je prošao s najmanje glasova u anketi i on je neko ko se trenutno u velikoj mjeri ne percipira kao saradnik srpskog režima. Ipak, nije beznačajan broj glasova koji je dobio i Ugljanin, uzmu li se u obzir njegovi kritički tonovi, koji dolaze nekoliko godina unazad, spram Vučića i srpskog režima. Razlozi tome mogu biti različiti. Prvo, jedan dio građana nije zaboravio Ugljaninovo učešće u Vladi Ivice Dačića, čiji je prvi potpredsjednik bio upravo Vučić. Drugo, znakovit je bio veliki procenat glasova koje je Vučić na predsjedničkim izborima dobio u Tutinu i Sjenici, gradovima koje je tada politički kontrolisala SDA Sandžaka.

Za razliku od prošle ankete, u ovoj nije bilo botovskih napada. Tako da možemo govoriti o vjernoj slici raspoloženja javnog mnenja. Ono što je zapalo u oči i uticajnom Facebook komentaroru Jasminu Mulahusiću, bilo je to da se pojedini krugovi bliski Zukorliću i Islamskoj zajednici nisu odmah dobro snašli pa su glasali za Zukorlića, kao odanog saradnika srpskog režima. Kasnije su te glasove uklonili, vjerovatno tumačeći da im to nije baš za pohvalu u sandžačkoj javnosti.

Screenshot/Facebook/Jasmin Mulahusić

Izvor: Sandzacke.rs