Bošnjačka stranka svečanim prijemom obilježava učlanjenje u Evropsku narodnu partiju

0
170

Bošnjačka stranka će 5. decembra svečanim prijemom obilježiti učlanjenje u Evropsku narodnu partiju EPP, saopćeno je danas iz te stranke.

Kako se ističe, BS je 10. septembra postala članica EPP, najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu, a ujedno i prva politička partija iz Crne Gore koja je članica EPP-a.

Prema riječima Seada Šahmana, člana Izvršnog odbora Bošnjačke stranke za međunarodnu saradnju, svečani prijem biće prilika da BS ugosti brojne zvanice iz Crne Gore, regiona, ali i šire.

“Zajedno sa prijateljima stranke, članovima Glavnog odbora, predstavnicima drugih političkih partija iz Crne Gore i regiona, predstavnicima diplomatskog kora, NVO sektora i medija, biće promovisano članstvo BS-a u EPP, najbrojniju i najuticajniju političku grupaciju u Evropskom parlamentu. Veliku čast svojim prisustvom ukazaće nam i predstavnici EPP-a, kao i Konrad Adenauer fondacije i Robert Šuman instituta, partnerskih organizacija na putu pristupanja BS u EPP“, kaže Šahman.

Ocjenjuje da članstvo BS-a u EPP, za partiju iz zemlje koja je izvan EU, predstavlja najbolju vrstu međunarodnog priznanja i legitimacije.

“To će dati značajnu prednost i na domaćoj političkoj sceni, što nas dodatno ohrabruje da nastavimo rad i djelovanje shodno našoj programskoj agendi”, kaže Šahman.

On ističe da ono što karakteriše Bošnjačku stranku jeste stabilnost političkog djelovanja.

“Kroz naša zalaganja dali smo veliki doprinos ostvarivanju jednog od značajnih strateških ciljeva za Crnu Goru – članstvo u NATO savez. Snažno podržavamo i proces pristupanja Evropskoj uniji. Izgradnja odnosa sa EPP-om predstavlja i partnerstvo sa političkim subjektima sa kojima dijelimo mnogo zajedničkih vrijednosti – demokratije, medijske slobode, socijalne pravde, vladavine prava, snažnih institucija i očuvanih porodičnih i tradicionalnih vrijednosti”, poručuje Šahman.

Prema njegovim riječima, snaženje veza BS sa EPP-om značajno doprinosi i jačanju odnosa između Crne Gore i Evropske unije.

“Time se ohrabruju i proevropske snage u državi koja je kandidat za članstvo, a što je naročito važno u ovim godinama koje su od velikog značaja za dalje djelovanje EU, usljed svih nedaća koje se dešavaju poput Bregzita, migracijske krize. Važno je naglasiti da su mladi ljudi iz BS-a prepoznali ovako važan međunarodni napredak za našu stranku i stičući politička znanja i vještine širom regiona i zemalja EU dodatno afirmisali ideju koja BS vidi kao dio EPP sistema”, navodi Šahman.

Kako ističe, od mnogih zvaničnika iz Evropske komisije i Evropskog parlamenta, a koji dužnosti obnašaju ispred EPP-a, Bošnjačka stranka je prepoznata kao politička organizacija koja u značajnoj mjeri doprinosi daljoj integraciji Crne Gore u EU.

“Više puta je isticano njeno strateško opredjeljenje za građansku i multietničku državu, što je uvijek bio plus i dodatna preporuka za članstvo u ovom savezu. Imamo tu čast da budemo prva stranka iz Crne Gore, a za sada i jedina koja će biti dio tako snažne političke alijanse. To za nas predstavlja zadovoljstvo, ali i obavezu da nastavimo snažna zalaganja za izazove kao što su dodatni razvoj stranačkih instituta i partijske mreže, ulaganje u ljudski kapital i razvoj političkih vještina, specijalizovanje i obuka za više vrsta javnih politika”, zaključuje Šahman.