Bošnjak koji se borio protiv OVK i NATO na Kosovu dobija ulicu u Novom Pazaru?

0
672
Foto: Ilustracija/Ministarstvo odbrane

Murska ulica ubuduće će se zvati Ulica Nasera Vučelja, po Novopazarcu koji je kao pripadnik Vojske Jugoslavije poginuo tokom bitke za karaulu Košare, 1999. godine, saznaje radio Sto plus.

Odluku o promjeni naziva ove ulice razmatraće odbornici lokalnog parlamenta jer je Komisija za kulturno-historijske spomenike i davanje naziva ulicama i trgovima usvojila zahtjev porodice Vučelj i Vojske Srbije da se Murska ulica, u kojoj je živeo, nazove po Naseru.

Zeleno svjetlo za promjenu naziva ulice dalo je i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i pored negativnog mišljenja Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i Savjeta za međunacionalne odnose za koja je navelo da “nisu pravno obavezujuća”.

Foto: radiostoplus.com

Vijeće je u obrazloženju negativnog mišljenja navelo da, imajući u vidu da je Vlada Srbije pristupila ažuriranju adresnog registra, Grad Novi Pazar treba da izradi prijedlog odluke o imenovanju svih ulica u gradu čime bi se riješili svi pojedinačni slučajevi.

Naser Vučelj poginuo je 19. aprila 1999. godine u reonu Maja Glava, tokom bitke za karaulu Košare. Bio je pripadnik 125. motorizovane brigade. Imao je 21 godinu.

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine i trajala je 67 dana.
Karaula Košare nalazila se između Peći i Đakovice, na Juničkoj planini (dio planinskog venca Prokletija), na samo 200 m od državne granice sa Republikom Albanijom.

U bici na Košarama poginulo je 108 vojnika SR Jugoslavije. Prosječna starost palih boraca bila je 25 godina. Najveće breme borbe ponijeli su mladići koji su u tom trenutku bili na redovnom odsluženju vojnog roka.

Dok su mladi vojnici, ostavljeni da brane granicu u karauli Košare i na Paštriku ginuli tog proljeća 1999. godine, na Kosovu su se dešavali zločini pod komandom njihovih visokih oficira koji će kasnije biti osuđeni pred Međunarodnim sudom u Hagu za proterivanje stotine hiljade Albanaca, ubijanje civila i premještanje njihovih tijela u masovne grobnice u Srbiji, kako bi se sakrili zločini.

Foto: Ilustracija/Ministarstvo odbrane Srbije

Izvor: Sandzacke.rs/Radiostoplus.com