BS: Bošnjački narod dao nesebičan doprinos ideji slobodne Crne Gore

0
85

Povodom Međunarodnog dana Bošnjaka, koji se obilježava danas, čestitku je uputila Bošnjačka stranka.

Kako je saopšteno iz Bošnjačke stranke, ovo je jedan od najvećih nacionalnih praznika za Bošnjake u Crnoj Gori i svim državama u kojima oni žive.

“Bošnjački narod u Crnoj Gori dao je nesebičan doprinos ideji slobodne Crne Gore, na čijim temeljima je stvarana multietnička i multikulturalna Crna Gora. Pored svih izazova u prošlosti, Bošnjaci su na ovim prostorima uspjeli sačuvati svoj identitet, jezik, kulturu i tradiciju. Bošnjačka stranka je, kao legitiman predstavnik bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, zajedno sa svojim partnerima, svojim djelovanjem dominantno doprinijela da su Bošnjaci danas konstitutivan narod, a da se bosanski jezik može koristiti kao jezik u službenoj upotrebi”, navodi se u saopćenju.

Iz Bošnjačke stranke dodaju da “imamo obavezu da čuvamo našu zajedničku kuću, državu Crnu Goru i da donosimo prave odluke koje će nam otvoriti puteve stabilnosti, ekonomskog razvoja i napretka naše zemlje”.

“Bošnjaci su kao narod uvijek podržavali progresivne snage Crne Gore i sigurni smo da će, kako danas, tako i u budućnosti, biti na strani onih koji vode Crnu Goru u pravcu evropskih i evroatlantskih vrijednosti. Odlučnost Bošnjaka da očuvaju i učvrste jedinstvo unutar zajednice, gajeći uporedo dobre odnose sa drugim narodima, vrijednost je na koju svi moramo biti ponosni”, zaključuje se u saopćenju.