BS: EU zvaničnici moraju dobro poznavati historijske prilike

0
196

Izjave visokih evropskih zvaničnika oko bilateralnih odnosa između Crne Gore i Srbije moraju biti plod sveukupne analize i dobrog poznavanja svih pitanja koja su od istorijske, političke i državotvorne važnosti za svaku državu pojedinačno, saopćeno je iz Bošnjačke stranke.

Oni su reagovali na izjavu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija koji je sinoć poručio da pozdravlja odluku Srbije da povuče odluku o protjerivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića i pozvao Crnu Goru da učini isto.

Crna Gora se, kako su kazali iz BS-a, iskreno zalaže za dobrosusjedske odnose i nastavak započetih EU integracija.

“U tom kontekstu, očekujemo da naši evropski partneri temeljno proprate sve one procese koji su važni za dobre odnose između država u regionu.

U pravcu jačanja bilateralnih odnosa dviju država, mora se poštovati suverenitet svake države. S toga, smatramo da evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji nije na adekvatan način upoznat sa posljednjim izjavama odlazaćeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori, koji se suprotno diplomatksoj praksi, miješao u unutrašnja pitanja Crne Gore, dovodeći čak u pitanje crnogorsku samostalnost i nezavisnost”, navodi se u saopćenju.

Iz BS su pozvali zvaničnike EU da se sa posebnim senzibilitetom odnose prema svim pitanjima unutar regiona Zapadnog Balkana, posebno na, kako su dodali, pitanja koja se tiču suvereniteta država i pokušaja negiranja samostalnosti i nezavisnosti bilo koje države.