CRVENI ALARM: Najzagađeniji vazduh u Novom Pazaru i Obrenovcu

0
100
Foto: sandzakpress.net

Pored pandemije Covida 19 u Srbiji, nažalost, hara još jedan “nevidljivi neprijatelj“ – zagađeni vazduh. Prema zvaničnim podacima, trenutno je najopasnije disati napolju u Novom Pazaru i Obrenovcu dok je u prestonici najveći rizik na Savskom Vencu, u Bulevaru Despota Stefana, na Vračaru i Novom Beogradu.

Nažalost, ni ostatak Srbije se ne može podičiti čistijim vazduhom pa je alarmantna situacija i u Valjevu, Beočinu, Smederevu i Nišu, piše “Blic”.

Ubjedljivo najveća količina PM 10 i PM 2.5 čestica registrovana je u Novom Pazaru. Tamo PM 10 iznosi čak 96.89 µg/m3, a PM 2.5 84.23 µg/m3.

Inače, kako objašnjavaju naučnici, PM 10 i PM 2.5 su takozvani aerodinamični poluprečnik čestice. Kako kažu, kada ih udišemo dobar dio PM 10 čestica zbog svoje inercije ostaje u nosu… Čestice PM 2.5 su još manje od njih i danas u svijetu se smatraju najgorim zagađivačem životne sredine, jer sa strujom vazduha prolaze kroz nos i ulaze u pluća, upozoravaju stručnjaci.

Tradicionalno loš kvalitet vazduha ima Obrenovac gdje PM10 bilježi 71.39 µg/m3, a PM 2.5 62.06 µg/m3.

Crveni alarm zagašenja znači da se u mjestima gde je on na snazi kod svih građana mogu javiti posljedice po zdravlje, blaže ili jače, a oni koji pripadaju osjetljivim grupama mogu da se suoče sa ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

Aktivna djeca i odrasli, te ljudi sa srčanim i respiratornim oboljenjima poput astme treba da izbegavaju svaki boravak na otvorenom. Svi ostali, posebno djeca, treba da ograniče boravak na otvorenom. Izbjegavati sve aktivnosti na otvorenom koje podrazumijevaju ubrzano i duboko disanje.

Izvor: Blic.rs