DEBATA U NP: Religija (ni)je prepreka građanskom aktivizmu

0
438
Foto: radiostoplus.com

Debata na temu da li se istovremeno može biti uzoran vjernik i aktivan građanin u Novom Pazaru pokazala je dijametralno različite stavove većine učesnika i govornika iz publike, piše Radiostoplus.com.

Uz vidljivo prisustvo predstavnika Islamske zajednice u Srbiji, koji su svojim stavovima zastupali tezu da vjera nije smetnja građanskom aktivizmu-naprotiv, glumac Semir Gicić, direktor NVO “Urban In” Sead Biberović, direktor regionalnog centra za stručno usavršavanje Hajrudin Hajrović i direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi govorili su o ličnim iskustvima, odnosu prema religiji, ali i predsjednika Miloševića i Vučića.

Debata je tražila odgovore na pitanja o uticaju vjere na politiku, pravima LGBT populacije i nacionalnih manjina, što je rezultiralo dobrom, na momente haotičnom raspravom, ali i demomonstrativnim napuštanjem sale nekoliko posjetilaca koji nisu dobili očekivani odgovor.

Moderator Olja Bećković ocijenila je u izjavi za Sto plus da se debate na ovu temu u ostalim gradovima Srbije bitno ne razlikuju od sinoćne u novopazarskom Domu omladine.

“Mislim da posjećenost i žustina u debati govori koliko ljudima nedostaje prilika da iznose lične stavove. Što se mene tiče, najbolje bi bilo da debate ni nemaju zadatu temu, već da ljudi dođu i na jednom mjestu civilizovani kažu šta misle i čuju druge na bilo koju temu”, rekla je Olja Bećković.

Direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi ocenio je u razgovoru za Sto plus da kao neko ko bar jednom godišnje dođe u Novi Pazar primećuje sve prisutniji uticaj religije na njegovim ulicama.