Državljani Srbije peti dan u autobusu, crnogorski državljani avionom prebačeni u Podgoricu

0
196

Crnogorski državljani koji su pet dana bili zarobljeni u autobusu iz Luksemburga blokiranom na granici između Austrije i Mađarske otputovali su jučer avionom koji je obezbjedila Vlada Crne Gore.

U avion za Podgoricu sa aerodroma u Beču ukrcalo se 80 državljana Crne Gore i tri državljanina Albanije. Putnike do aviona ispratio je crnogorski ambasador u Austriji Željko Perović. Po slijetanju u Podgoricu putnici će biti upućeni u karantin od minimum 14 dana.

Dok su svoju dramu napuštanja EU u ovom kriznom periodu crnogorski putnici ostavili za sobom, 29 državljana Srbije koji su sa njima krenuli u četvrtak 19. marta u 12 sati iz Luksemburga autobusom “Simon Tours” iz Berana, još uvjek se nalaze u autobusu u međuzoni između Austrije i Mađarske.

Oni na još uvijek ne znaju kada će i kako stići do Srbije, jer izgleda da niko ne mari za njih, kao i za još mnogo srpskih državljana koji se nalaze na više aerodroma i graničnih prijelaza širom svijeta.

Zajedno sa putnicima iz Srbije u autobusu su i dvojica vozača koji čekaju rasplet ove situacije. Još uvjek se čeka tranzitna dozvola od strane srpskih vlasti za autobus kompanije “Simon Voyages Berane”, kako bi mogli da njihove državljane dovezu u Srbiju, uz garanciju da će vozači moći da uđu u Crnu Goru.

Prema informacijama dobijenim od putnika, Ernada Pepića, za sada imaju dovoljno hrane i vode.

Izvor: Radio Luksemburg