Dudić: Da se odreknemo mržnje, zlobe, oholosti i škrtosti

0
147
Foto: IZuS/Arhiv

Predsjednik Mešihata Islamska zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud ef. Dudić je povodom Kurban-bajrama poručio vjernicima da bajramske dane provedu u odricanju od svega nevaljalog – mržnje, zlobe, oholosti, škrtosti, sebičnosti, ljubomore, kukavičluka i gramzivosti. 

“Provedimo ove mubarek dane u ljubavi i prijateljstvu, solidarnosti i dobročinstvu, te uzajamnom potpomaganju”, poručio je Dudić. 

On je kazao da bajramski dani treba da proteknu u razmišljanju o stajanju na Sudnjem danu pred Gospodarom svih svjetova, kada će svako od nas polagati račun za sebe – i vladar i sluga, i bogati i siromašni, i učeni i neuki. 

Dudić je podsjetio da je danas je Dan Arefata 9. zul-hidže po islamskom kalendaru. 

“Ovo je dan koji nam nagovještava sutrašnji Bajram, dan u kome su svi hadžije zajedno na jednome mjestu u bijeloj odjeći – ihramima, koji simboliziraju stajanje na Sudnjem danu. Među njima su i nekoliko stotina hadžija sa ovih prostora. Arefat je mjesto gdje su se ponovo sreli hazreti Adem i hazreti Hava, a svi ljudi, bez obzira na rasu, vjeru i naciju, braća su po ocu Ademu i majki Havi. Svi smo mi sinovi Ademovi i zato se ophodimo jedni prema drugima kao njegova djeca, kao braća”, kazao je muftija Dudić i naglasio da muslimani u čitavom svijetu od sutra će obilježiti u tradiciji poznati Veliki bajram zato što je vezan za dva vjerska propisa – hadž i kurban. 

Dudić je čestitajući svim pripadnicima islama u zemlji i dijaspori – Bošnjacima, Albancima i Romima, na bosanskom, arapskom, albanskom i romskom jeziku, poželio da ga u zdravlju, berićetu i Božijem raziluku (zadovoljstvu) provedu i još mnogo dočekaju. 

Izvor: Anadolija