Facebook stranica sa koje je prijećeno smrću uredniku sandžačkog portala “nestala” sa interneta

0
168

Nakon što je na portalu Sandzacke.rs objavljena informacija da je glavni urednik ovog medija Nedžad Smailagić policijskim organima prijavio prijetnje ubistvom, koje su mu upućene sa Facebook stranice Exclusive: Novi Pazar, ova stranica je volšebno nestala sa interneta.

Više je nego očito da su pojedinci koji stoje iza ove stranice pomislili da skrivanjem iste i eventualnim brisanjem spornog sadržaja mogu izbjeći istražne radnje i odgovornost za objavljivanje sadržaja kojim se direktno poziva na linč glavnog urednika našeg portala ali i nekih političkih aktera u Sandžaku.

Obzirom da se danas vrlo lahko može saznati ko vodi ovu stranicu, sa kojih lokacija i kompjutera se pišu prijetnje i pozivi na linč i ko sve uređuje spornu stranicu, najvjerovatnije da je glavni administrator stranice privremeno isključio njenu vidljivost na internetu, što kao opcija postoji u podešavanjima Facebook stranica.

POVEZANA VIJEST: Policija obavještena o prijetnjama smrću uredniku Sandžačke.rs: “Treba ga koknuti u čelo”

Naravno, sve inkriminirajući sadržaji objavljeni na ovoj stranici su snimljeni i digitalno arhivirani, a nadležni istražni organi će uz asistenciju stručnih službi za visokotehnološki kriminal na jednostavan način praćenjem digitalnih tragova koji ostaju iza svih radnji i aktivnosti na internetu lako doći do osoba odgovornih za rad pomenute stranice.

Pomenuta stranica godina unazad svojim neprimjerenim fotomontažama i raznim podmetanjima na najgrublji način vrijeđa dostojanstvo ličnosti, omalovažava i blati sve političke protivnike i neistomišljenike SDA Sandžaka, imputirajući im izmišljene izjave i stavove.

Na ovoj Facebook stranici duži vremenski period su objavljivane proizvoljne interpretacije, uvredljivi sadržaji i svojevrsni pozivi na linč glavnog urednika našeg portala ali i nekih političkih aktera u Sandžaku. Sudeći prema karakteru i sadržaju objava na ovoj stranici, može se zaključiti da je bliska grupaciji unutar SDA Sandžaka koja je u javnosti i medijima označena kao “proalbansko krilo” unutar ove stranke.

Ono što je indikativno je i činjenica da su nakon nestanka stranice Exclusive: Novi Pazar prestale i aktivnosti na još dvije stranice sličnog karaktera. Riječ je o stranicama Dnevna doza Rasim Ljajića i Bivši Muamer – sadašnji Milutin koje se na identičan sadržajni i grafički način bave primitivnom antipropagandom protiv Rasima Ljajića i Muamera Zukorlića, dva ključna politička protivnika lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Vrlo je vjerovatno da sve tri stranice uređuju i administriraju iste osobe skrivene iza lažnih Facebook profila.

Izvor: Sandzacke.rs