Godišnjica zločina u Štrpcima: I nakon 28 godina težak dan za Sandžak, Bošnjake i sve ljude

0
200
Foto: BNV

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić izjavila je danas, kada se obilježava 28 godina od zločina u Štrpcima, da je ovo jako težak dan za Sandžak, Bošnjake i sve ljude čija su srca ispunjena ljubavlju.

Ona je predvodila delegaciju BNV koja je položila cvijeće na spomen obilježje otetim u Štrpcima posle čega je izjavila da saosjeća sa žrtvama svih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku.

“Činjenica da državni organi do danas nisu ništa učinili na rasvjetljavanju ovih zločina i kažnjavanju zločinaca predstavlja opasnu poruku za Bošnjake u Srbiji. Tražimo od nadležnog tužilaštva da zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Sjeverinu, Kukurovićima i okolnim selima tretira kao ratne zločine i da porodicama otetih i ubijenih prizna status civilnih žrtava rata, raseljenih lica i da im obezbijedi pravičnu materijalnu nadoknadu”, rekla je Curić.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) je povodom godišnjice zločina u Štrpcima zahtijeva da se do kraja utvrdi puna odgovornost ne samo izvršilaca već i nalogodavaca.

Ta organizacija navodi i da su porodice žrtava u Srbiji i dalje diskriminsane pošto ne uživaju status civilnih žrtava rata, a da u Crnoj Gori sem Nebojše Ranisavljevića niko drugi nije procesuiran.

Foto: BNV

Na današnji datum prije 28 godina pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na železničkoj stanici u Štrpcima (BiH), iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli su i ubili 20 putnika, 18 Bošnjaka i po jednog Hrvata i stranog državljanina.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmladja 16 godina.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve, a za zločin su do sada pravnosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Ranisavljević je osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. godine na petnaestogodišnju zatvorsku kaznu zatvora.

Jovičić, protiv koga je vodjen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osudjen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Za “Štrpce” su trenutno u toku postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Izvor: Radiostoplus.com