Imamović: Izlazak na izbore je davanje legitimiteta Vučićevom režimu

0
342

Potpredsjednik Izvršnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Enis Imamović smatra da je poziv izlaska na predstojeće izbore u Srbiji i bezuslovno prihvatanje ovakvih uslova direktna podrška i davanje legitimiteta režimu Aleksandra Vučića.

On je na društvenim mrežama, komentarišući poziv predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića najvećim bošnjačkim strankama da formiraju jedinstvenu bošnjačku listu za predstojeće republičke i lokalne izbore, naveo da se nada da je on bio iskren.

“Nadam se da ovo nije samo novi pokušaj da se na jednu zajedničku listu sakrije od političke odgovornosti za štetu koju je nanio, nakon što mu to nije pošlo za rukom na izborima za reisu-l-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Bošnjacima je najprije potrebna ozbiljna analiza da li uopšte treba da učestvuju na izborima koje organizuje Vučićev fašistički režim, u svojoj najopasnijoj fazi raspadanja, a dijalog o tome se mora voditi u okvirima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka”, rekao je Imamović, koji je i narodni poslanik u Skupštini Srbije.

On je istakao da je prihvatanje Platforme o specijalnom statusu Sandžaka, koji pored ostalog podrazumijeva da se Sandžak definiše kao posebna izborna jedinica iz koje se bira najmanje 20 narodnih poslanika, minimum da bi Bošnjaci izašli na predstojeće izbore.

“Zukorlić je, kao dio Vučićeve kamarile, uporno odbijao da se na svim prethodnim izborima formira jedinstvena bošnjačka lista i bošnjačko- sandžački poslanički klub, a bošnjačke glasove je koristio za ličnu privilegiju i trgovinu u Beogradu i blaćenje bošnjačkih političkih lidera. Možda je ovaj njegov poziv pokušaj da nas sve uvuče u njegov poslednji sukob sa IZ Bosne i Hercegovine i reisu-l-ulemom Huseinom Kavazovićem”, rekao je Imamović.

On tvrdi da sve aktere Vučićevog režima “sustižu afere, te da je samo pitanje vremena kada će svetlo dana ugledati i izborne krađe, među kojima su i one u Sandžaku”.

Predsjednik SPP Muamer Zukorlić Muamer Zukorlić pozvao je ranije Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina da zajedno nastupe na predstojećim republičkim i lokalnim izborima formirajući jedinstvenu bošnjačku listu.

On je na konferenciji za novirare rekao da bi time nakon tri decenije isustva pokazali političku zrelost, odgovornost, snagu i sposobnost da su spremni da lične, partijske i partikularne interese stave po strani.

Izvor: Radiostoplus.com