Konstituiran Sabor Islamske zajednice u Srbiji

0
191
Foto: mesihat.org

Nakon sprovedenih izbora na području Islamske zajednice u Srbiji, u subotu 24. oktobra, održano je konstituirajuće zasjedanje Sabora IZuS na kojem su verificirani mandati novih sabornika, te izabrano rukovodstvo ovog najvišeg predstavničkog i zakonodavnog organa ove vjerske zajednice.

Za predsjednika Sabora izabran je dr. Enver Gicić, za potpredsjednike Ismet ef. Bihorac iz Muftijsva sandžačkog, Fuat Ahmeti iz Muftijstva preševskog i Sead ef. Šaćirović iz Muftijstva beogradsko-novosadskog, a za sekretara Sabora Jasmin ef. Eminić.

Foto: mesihat.org

Ovom prilikom prisutnima se obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

“Sabor je najviši predstavnički i zakonodavni organ Islamske zajednice, a vi, poštovani sabornici, predstavljate najodgovornije i najpoštovanije među nama, kojima je muslimanski narod povjerio legitimitet i dao povjerenje da vodite i organizirate Zajednicu na najbolji i za muslimane najkorisniji način. Danas je prilika da se svi ponaosob upitamo da li smo svjesni ovog ogromnog emaneta i odgovornosti koje preuzimamo, a koji su, istovremeno, velika čast i posebna privilegija”, kazao je muftija Dudić.

Foto: mesihat.org

On je istakao da je Islamska zajednica u Srbiji danas moderno organizirana institucija sa svim svojim ustanovama i udruženjima koja je u punom kapacitetu stavljena na raspolaganje svim muslimanima Bošnjacima, Albancima, Romima i ostalim pripadnicima islama koji gravitiraju u okviru njenog djelokruga.

“Stoga, očekujem od izabranih sabornika da u novom sazivu Sabora Islamske zajednice opravdaju ukazano im povjerenje i svoju dužnost obavljaju odgovorno i kvalitetno na dobrobit svih muslimana. Molim Uzvišenog Allaha da vam pomogne na tom putu, da vas ojača snagom imana, da vam ulije mudrosti i hrabrosti, okiti vas znanjem i lijepim ahlakom, te nagradi obilnom nagradom na ovom i budućem svijetu”. zaključio je muftija Dudić.