Mešihat Islamske zajednice u Srbiji osudio genocidne grafite u Novom Sadu

0
248

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji saopćio je da od Ministarstva unutrašnjih poslova očekuju da što prije privede pravdi odgovorne za ispisivanje genocidne poruke “Od Kosova do Irana biće mrtvih muslimana – Ratko Mladić”, koja je osvanula na dječijem vrtiću “Različak” u Novom Sadu.

U saopćnju se najoštrije osuđuje ispisivanje tog grafita i navodi da pripadnicima islama u Novom Sadu i drugim mjestima gdje postoji potencijalna opasnost treba da bude pružena puna lična i imovinska sigurnost.

“Gorak ukus antimuslimanskih naljepnica u Subotici od marta ove godine još nije iščezao, a u glavnom gradu Vojvodine koja se hvali multietničnošću i dobrim međukonfesionalnim odnosima, novi šamar pripadnicima islama u vidu grafita koji poziva na istrebljenje muslimana i veliča glavnog izvršitelja genocidnog projekta ‘90-ih godina prošloga vijeka”, ističe se u saopćenju, prenosi Beta.

Dodaje se da muslimani u Srbiji, a posebno u Vojvodini koji žive u teškim uslovima, slove za miroljubiv narod i integralni su dio društvene zajednice, te se od nje očekuje podjednak tretman u zaštiti prava i efikasnom sprovođenju zakona, protiv onih koji su prijetnja suživotu i miru.

Muftija vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić izjavio je za AA da želi da veruje da je ispisivanje grafita mržnje čin pojedinca.

Takođe, zahvalio je i članovima Gradskog odbora LSV koji su prekrečili ovaj grafit i, istovremeno, uputili poruku podrške muslimanima.

Ispisivanje grafita mržnje osudio je i novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, koji je i potpredsjednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS).

Izvor: Agencije