Ministarstvo neće tražiti poništavanje diploma Srednje škole “Tutin”

0
409

Ministarstvo prosvjete nije naložilo poništavanje izdatih diploma i svjedočanstava Srednje škole “Tutin” čiji je rad nedavno zabranilo, rečeno je radiju Sto plus u ovom Ministarstvu.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je ta škola ispite za prekvalifikacije i dokvalifikacije organizovala suprotno zakonu, da je nepravilno formirala komisije za polaganje i ocjenjivanje ispita, a da su pojedini pismeni zadaci i odgovori vanrednih učenika ocjenjeni, iako nisu ni pregledani.

“Inspektori nisu bili u mogućnosti da Zapisnikom nalože mjeru da se sve izdate diplome, grupa diploma ili neka pojedinačna diploma poništi, iz razloga što u vanrednom inspekcijskom nadzoru nije moglo da se utvrdi ni koliko je diploma izdato, kao ni kojim licima su izdate”, kazali su u Ministarstvu prosvjete.

I pored utvrđenih nepravilnosti u školovanju vanrednih učenika, a što može izazvati sumnje u validnost stečenih diploma i kompetentnost za obavljanje posla, Ministarstvo prosvjete “ne savjetuje” njihove poslodavce, među kojima su i pojedine zdravstvene ustanove, da raskinu ugovore o radu.

“Ministarstvo ne može savjetovati ustanove da raskinu ugovore o radu sa osobama koje su stekle diplome u Srednjoj školi ‘Tutin’ iz razloga što ne znači da su sve diplome neispravne i protiv Zakona sastavljene. Utvrđivanje da je javna isprava neistinito sastavljena je postupak koji se vrši za svaku diplomu posebno”, naveli su u Ministarstvu prosvete.

Rješenje o zabrani rada te škole ministar prosvjete Mladen Šarčević donio je polovinom jula.

Izvor: Radiostoplus.com