Muftija Kujević: Rješenje suda o uklanjanju prepreka je zloupotreba institucija

0
83

Rješenje Osnovnog suda u Novom Pazaru da Islamska zajednica u Srbiji u roku od 24 časa ukloni sve prepreke na spornoj parceli kod Velikog groblja je čista zloupotreba ovog pravosudnog organa, ocijenio je za A1 muftija sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević.

On je dodao da ova presuda nije ništa novo i da će se Islamska zajednica svim legitimnim sredstvima boriti za vakufsku imovinu.

“Mi smo imali i kada su u pitanju i druge vakufske parcele i drugi objekti također presude od svih instanci u sudstvu koje su bile nepravedne i koje nisu uticale da mi odustanemo od borbe za naša prava na vakufsku imovinu zbog toga. Kada je konkretno riječ o zgradi Islamskih ustanova u centru grada mi smo imali također puno takvih presuda, ali na kraju kada su Komisiji za restituciju izneseni valjani argumenti ta zgrada je vraćena Islamskoj zajednici”, kazao je muftija Kujević.

Podjsećamo, Osnovni sud u Novom Pazaru izdao je privremenu mjeru u vezi blokade i postavljanja prepreka na putu do gradilišta islamskog centra kod Velikog groblja u Novom Pazaru.

Rješenjem o obezbjeđenju je naložeo Islamskoj zajednici u Srbiji (IZuS) da u roku od 24 sata od prijema rješenja ukloni metalne prepreke, vozila i fizičko obezbjeđenje i tako omogući nesmetan prolaz putem prema parcelama i objektima kod Velikog groblja u ulici Rifata Burdževića.