Muslimani sutra dočekuju Ramazanski bajram

0
525

Muslimani u Sandžaku, kao i širom svijeta, sutra dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana, odnosno posta.

Prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak, 4. juna, 2019/1440. hidžretske godine. Ramazanski bajram obilježava se tri dana.

Izlaskom sunca klanja se bajramski namaz. U Novom Pazaru će se oko 04:30 oglasiti ezan za sabah-namaz, a bajram-namaz će se klanjati u 05:33 sati.

Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama počinju nakon posljednje mubarek noći lejletul-kadra, kada se čiste kuće i avlije, pripremaju bajramske poslastice, a ukućanima, posebno djeci, pripremaju se bajramluci, odnosno prigodni pokloni.

Foto: Anadolija

Također, bajram je prilika da se obiđe familija, komšije i u duhu tradicije muslimana je da se bajram čestita naročito onima koji nemaju nikog, jetimima, bolesnima…

Baklava, hurmašice, hurme, ružice… Sva tradicionalna, bajramska, bosanska jela u posebnoj pripremi. Peglaju se i pripremaju najljepša odijela. Nakon Bajram-namaza, muškarci se vraćaju kućama da se radost ovog praznika podijeli sa porodicom, prijateljima, ali i komšijama.

Izvor: Agencije