Ni “K” od Kliničkog centra u Pazaru sljedećih 15 godina

0
159

Novi Pazar se u planovima razvoja zdravstvene zaštite za sljedećih 15 godina nigdje ne pominje kao klinički centar, kako su političari u predizbornim kampanjama u prethodnih 15-ak godina voljeli da navode kao adut u svoju korist.

Prema dokumentima koji su trenutno na javnoj raspravi, novopazarska bolnica može biti regionalni centar, ali samo za hitne slučajeve sa područja Raške, Sjenice i Tutina, piše portal radija Sto plus.

Iako su tri okolne opštine geografski najbliže Novom Pazaru, njihovi pacijenti će na dalje lečenje ići u Kraljevo, Užice ili Prijepolje, dok će novopazarska bolnica primati samo njihove hitne slučajeve.

Takva organizacija je izuzetak za cijelu Srbiju, zbog čega u planovima figurira osnivanje i regionalnog centra za urgentnu medicinu.

Masterplan predviđa smanjenje broja zdravstvenih ustanova, funkcionalnom ili institucionalnom integracijom domova zdravlja i bolnica, čime bi novopazarska bolnica ponovo postala Zdravstveni centar.

Priprema za to se može videti kroz nedavno izdvajanje apoteka iz sastava Doma zdravlja, dok se reorganizacijom predviđa buduća Apotekarska ustanova koja “pokriva” i državnu apoteku u Tutinu.

Podela Zdravstvenog centra na Dom zdravlja i Opštu bolnicu je svojevremeno predstavljena kao veliki korak napred u zdravstvenoj zaštiti Novog Pazara.

Izvor: Radiostoplus.com