Novi Pazar / Bez specijalističkih pregleda tokom epidemije

0
135
Screenshot: SANA

Novopazarski Dom zdravlja redovno pruža primarnu zdravstvenu zaštitu pacijentima koji nisu oboljeli od korona virusa, dok su specijalistički pregledi zbog epidemije odloženi do daljnjeg, rekla je načelnica zdravstvene zaštite ove ustanove Nataša Mijailović.

Ona je za radio Sto plus navela da su pregledi ljekara specijalista trenutno omogućeni samo hitnim slučajevima, prenosi radio Sto plus.

“Hitni slučajevi dobijaju upute bez termina koji važe 24 časa i na taj način im se pruža neophodna medicinska njega, kako kod nas tako i u bolnicama van Novog Pazara. Većina bolnica bila je u covid sistemu ali očekujem da će se situacija uskoro stabilizovati i da će ljekari specijalisti početi da zakazuju termine pacijentima“, istakla je Mijailović.

Dodala je i da je broj pacijenata koji su zbog drugih bolesti tražili pomoć ljekara u prethodnom periodu bio dosta manji nego inače, i da su većinu stvari pacijenti obavljali telefonom.

“Pacijenti su izbegavali da posećuju ambulante Doma zdravlja vjerovatno zbog straha od korone pa su prepisivanje terapije ili dobijanje uputa obavljali telefonom. Bez obzira na situaciju nije se desilo da neki hitan slučaj ne bude zbrinut i da mu nije pružena adekvatna medicinska pomoć“, rekla je Mijailović.

Ona je istakla da se izabranom ljekaru u Domu zdravlja mogu javiti samo pacijenti koji nemaju simptome korona virusa, dok osobe sa simptomima na pregled odlaze u covid ambulantu.

Izvor: Radiostoplus.com