Novi Pazar / Upotrebnu dozvolu ima samo osam novoizgrađenih zgrada

0
200
Foto> sandzakpress.net

Od 2010. godine do danas Odjeljenje za urbanizam i izgradnju u lokalnoj samoupravi Novog Pazara izdalo je 53 građevinske, a samo osam upotrebnih dozvola za stambene zgrade koje imaju četiri ili više spratova, saznaje radio Sto plus.

Prema podacima ovog odjeljenja, za posljednjih devet i po godina oni su primili 72 zahteva za izgradnju stambenih zgrada, a 12 za izdavanje upotrebnih dozvola.

Rukovodilac Odjeljenja za inspekcijske poslove Mensur Bulić pojasnio je da su sve stambene zgrade koje imaju građevinsku dozvolu još uvijek u zakonskim okvirima za dobijanje upotrebne dozvole, prenosi Radiostoplus.com.

“Investitorima stambenih objekata trenutno najveći problem predstavlja priključenje na elektromrežu, na koju neki čekaju i po dvije godine. Za dobijanje upotrebne dozvole investitorima su potrebne sva dokumenta, koja svakako podrazumijevaju i uredno napajanje električnom energijom“, rekao je Bulić.

On je istakao da trenutno najveći problem predstavljaju stare stambene zgrade u gradu, izgrađene pre 30 ili 40 godina, od kojih većina nema upotrebnu dozvolu.

“Među njima ima zgrada koje su sigurno nekada dobile dozvole za izgradnju, ali tih papira danas nigde nema. Starani bi trebali što prije da krenu sa prikupljanjem neophodne dokumentacije i da završe postuke”, rekao je Bulić radiju Sto plus.

On je apelovao na stanare svih stambenih zgrada izgrađenih pre 2009. godine, a koje nemaju upotrebnu dozvolu, da iskoriste zakonski rok koji ističe krajem naredne godine i završe ovaj zakonski postupak, jer će im u suprotnom, kako je upozorio, prestati da važe građevinske dozvole koje imaju.

Zakon o planiranju i izgradnji precizira da, bez upotrebne dozvole, nije moguće uknjižiti zgradu i stan, a da bi se ona dobila objekat mora biti izgrađen u skladu sa urbanističkim uslovima i građevinskom dozvolom, da ima odgovarajuće protivpožarne uslove i priključak na vodovod, kanalizaciju i elektromrežu.

Izvor: Radiostoplus.com