Novopazarski vrtići rade sa 50 odsto kapaciteta

0
45
Foto: Ilustracija/nsplash.com/rustyct1

Predškolsku ustanovu Mladost u Novom Pazaru od početka ovog mjeseca pohađa 50 odsto kapaciteta djece od normativa, na osnovu Odluke Kriznog štaba i epidemiološke situacije vezane za korona virusa.

Direktorka ove ustanove Sabina Hoćanin kaže za radio Sto plus da grupe sa bebama do dvije godine imaju po šestoro djece, dok starije grupe i pripremno predškolskog programa imaju po 10, 12 ili 15 mališana.

“Sve preporučene mjere se primenjuju i maksimalno poštuju, od samog ulaska do izlaska iz vrtića, koje su potpuno odvojeni. Ulazak kreće preko dezobarijere, dezinfekcije ruku, merenja temperature deci i roditeljima, koji su i u obavezi da nose maske, a djeca se vode u grupu tek nakon razgovora sa preventivnom sestrom koja obavlja trijažu”, rekla je Hoćaninova.

Ona je istakla da roditelji nemaju razloga da brinu, te i da u slučaju da primete neke promene kod djece, imaju prostoriju za izolaciju.

“Svakodnevno se provjetravaju prostorije u kojima djeca borave, svakodnevno im se menjaju posteljine, a deca spavaju na propisanoj razdaljini. Koristimo i ovo lepo vrijeme da djeca budu što više na vazduhu, da igraju igre sa distancom, a rekla bih i da su se djeca privikla na ovu situaciju“, rekla je Hoćaninova.

Ona kaže da trenutno mjesta ima jedino u vrtićima Abu Dabi i Dečija radost, u drugoj smeni, dok su kapaciteti ostalih objekata popunjeni.

“U objektu Mladost trenutno ima 19 grupa, sa ukupno 175 djece, a u vrtiću Naše dijete ima 120 djece. Objekat Pčelica ima 53 dece, dakle sve zavisi od kapaciteta određenog objekta. Smanjen broj djece je uticao i na činjenicu da smo smanjili i broj zapošljenih vaspitačica, pre svih onih koje su bile na zameni, ali se nadamo da će se one vratiti na posao kada se situacija vrati u normalu”, rekla je Hoćaninova.

Dodaje da će krajem ovog mjeseca tražiti od Kriznog štaba i grada, kao osnivača, uputstva za rad tokom oktobra.

Izvor: Radiostoplus.com