OCD: Osuda fašističkih transparenata i skandiranja zločincu Mladiću

0
72
Foto: Arhiv

Povodom dešavanja na rukometnoj utakmici Novi Pazar-Crvena Zvezda u Beogradu, organizacije civilnog društva Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Urban-In, Akedmska inicijativa Forum10 i KC “DamaD”, najoštrije osuđuju fašističke transparente navijača RK “Crvena zvezda”, na kojima se obećava večna borba protiv “poturica – izdajnika srpskog roda”, kao i skandiranje ratnom zločincu Ratku Mladiću osuđenom za ratne zločine i genocid nad Bošnjacima.

Novopazarske OCD podsjećaju na kontinuitet ovakvih incidenata još od 1993. godine. Navode da su posljednjih godina Vladi Srbije su, kako od OCD tako i od političkih predstavnika, upućeni brojni apeli da budu preduzete mjere protiv veličanja zločina i zločinaca i fašisoidnog ponašanja navijača, ali su reakcije uvijek izostajale, a počinioci do sada za ta krivična dela nisu kažnjavani.

“Zahtjevamo od organa unutrašnjih poslova i pravosudnih organa da preduzmu energične mere s ciljem procesuiranja onih koji veličaju ratne zločince i počinioce genocida, koji šire mržnju i netoleranciju među građanima/kama, koji promovišu i šire nasilje… Ne smije biti nikakve tolerancije prema zločinima i mržnji! Inicijatori i nalogodavci, kao i izvršioci ovih teških krivičnih dela moraju biti najhitnije izvedeni pred lice pravde.

Takođe, pozivamo najviše državne organe da se hitno okrenu suzbijanju nacionalizma, šovinizma i mržnje prema ‘drugima i drugačijima’. Takve pojave smatramo izuzetno opasnim po društvo u cjelini bez obzira s koje strane dolazile. Kako bi retrogradne snage koje propagiraju ovakav način razmišljanja i koje su uzročnici ovakvih incidenata bile pobeđene, smatramo da sve relevantne državne institucije treba da nedvosmisleno osude ovakvo ponašanje i moraju započeti ozbiljan strateški rad sa, pre svega, mladima na suzbijanju ovakvih pojava na sportskim terenima i svim drugim javnim mjestima”, navodi se u saopćenju organizacija civilnog društva iz Novog Pazara.