Pandemija i vanredno stanje smanjili prihode budžeta Novog Pazara

0
322

Pandemija korona virusa i vanredno stanje znatno su smanjili prihode budžeta u Novom Pazaru.

Za razliku od prva tri ovogodišnja mjeseca, kada se u gradsku kasu slilo 79 odsto planiranih sredstava, u prvoj polovini aprila prihodi su smanjeni za 60 odsto. U Gradskom odeljenju ističu da će takav trend biti nastavljen sve dok traje vanredno stanje.

Procjene o manjku u gradskoj kasi su u toku i kad bude normalizovano stanje znaće se realan priliv sredstava, a na osnovu toga će biti planiran budžet za ovu godinu, piše list “Danas”.

U nadležnoj službi za finansije naglašavaju da gradska uprava neće moći da nadoknadi manjak u kasi.

Dio projekata za izgradnju putne i komunalne infrastrukture finansiraće se iz kredita od 180 miliona dinara, a za realizaciju ostalih projekata očekuje se pomoć Vlade Srbije. Ovogodišnji gradski budžet je već imao prvi rebalans i umanjen je za 80 miliona dinara. U gradskoj kasi je trebalo da bude 3,150 milijardi dinara uz deficit od 117 miliona.

Plate u Sandžaku i dalje na začelju

Primanja zaposlenih u šest sandžačkih jedinica lokalne samouprave i dalje “kaskaju” za republičkim prosjekom 10-15 hiljada dinara. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveća februarska prosječna zarada u ovom dijelu Srbije bila je u opštini Priboj – oko 47.600, slede zaposleni u Tutinu (46.200), Sjenica sa stotinak manje, Prijepolje (45.000), te Novi Pazar sa 43.830.

Neto zarada u Srbiji u februaru bila je 58.132 dinara.

Izvor: Danas