Pešterski jaganjci za bagatelu

0
331

Iako im je cijena “nikad niža” – od dva do dva i po eura po kilogramu žive mere – oko 30.000 pešterskih jagnjadi izuzetnog kvaliteta ovog proljeća nema ko da otkupi, pa stočari strahuju da će morati da ih hrane sve do jeseni, a možda i tokom zime.

Predsjednik Udruženja farmera u Karajukića Bunarima na Pešteri Fehim Kurtović kaže da su jedini kupci – nakupci iz Crne Gore koji nude vrlo nisu cijenu, jer znaju da nemaju konkurenciju i da su stočari prinuđeni da blago prodaju i bukvalno za bagatelu.

“Nikada nije bilo da su telad dvostruko skuplja od jaganjaca, a sada je čak i u lokalnim kafanama teletina znatno skuplja od jagnjetine. S obzirom na to da je započet plasman govedine u Tursku, mladu telad za tov na Pešteri otkupljuju klaničari iz Šapca i odvoze u Srem, odnosno druge dijelove Vojvodine gdje ih tove i pripremaju za izvoz u ovu zemlju”, kaže Kurtović.

Uprkos očekivanjima ovdašnjih stočara i klaničara, iz ovog kraja put Turske još nije otišla ni tona mesa, niti ima izgleda da će se to uskoro dogoditi.

Izvor: Novosti