Počela sa radom operaciona sala u prijepoljskom porodilištu

0
192
Screenshot

Nakon 60 godina rada porodilišta u okviru Opšte bolnice u Prijepolju, otvorena je hiruška porođajna sala.

“Najzaslužniji za sve ovo je načelnik Službe za ginekologiju, doktor Goran Tomašević, od koga je krenula cela ova ideja i on je najpre i stupio u kontakt sa ambasadom Japana”, ističe dr. Zoran Drobnjak, direktor Opšte bolnice u Prijepolju.

Šefica porodilišta doktorka Mila Odža kaže da joj je zadovoljstvo što je prije penzije dočekala otvaranje operacione sale u porodilištu u kom je provela svoj gotovo cio radni vijek.

“Mi smo do sada naše bebe i naše majke nosili do hirurgije koja se nalazi na trećem spratu i to je stvarno bila trauma i za njih i za nas. U toku noći vrlo često nema ko da nam pomogne, pa smo mi sami morali da nosimo porodilje. Ja sam sada zaista srećna jer smo već pet carskih rezova uradili u ovoj operacionoj sali. Od jutros smo ih radili tri i dobili tri divne devojčice. I to je jedan lijep znak, jer naš narod je govorio kad se rađaju muška deca, biće rata, a kad se rađaju ženska – biće ljubavi, pa je i to jedan lep predznak da će ovo biti predivno”, ushićena je dr. Odža.

Ugovor sa ambasadom Japana za donaciju u vrijednosti 58.000 eura potpisan je 22. februara 2018. godine, sa rokom realizacije od godinu dana. Nabavljen je operacioni sto, hiruška lampa, aparat za anesteziju i oprema za sterilizaciju, a rok je probijen za više od 10 mjeseci.

“Projekat se malo odužio nakon nabavke glavnine opreme, jer je jedan deo sredstava ostao neiskorišćen, zbog čega je uslijedila jedna administrativna prepiska sa vladom Japana da nam odobre da preusmerimo taj neiskorišćeni dio. Međutim, oni nisu bili saglasni i nakon tog njihovog stava mi smo prebacili opremu i otvorili smo operacionu salu u našem porodilištu”, objašnjava direktor dr Zoran Drobnjak.

Opremanje operacione sale u porodilištu olakšaće i unaprediti rad pet lekara specijalista zaposlenih u bolnici, jednog specijalizanta i dvoje ljekara iz prijepoljskog Doma zdravlja, a prije svega porodiljama obezbediti veći komfor i bolje uslove.

Svečanom otvaranju sale pored ljekara i drugih zdravstvenih radnika prisustvovali su direktor Zdravstvenog centra Užice, predsednik opštine, predsednik Skupštine opštine i članovi i članice opštinskog veća, mediji, međutim, niko se nije setio da poziv uputi i najzaslužnijima – predstavnicima i predstavnicama Japanske ambasade, čijim je sredstvima i nabavljena celokupna oprema za operacionu salu.

Izvor: Foruminfo.rs