PORUKA FEJZIĆA: Bajram vjesnik boljeg razumjevanja i pravednijeg svijeta

0
52

U čestitki povodom predstojećeg Ramazanskog bajrama, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić zahvalio je svim vjernicima, predsjednicima medžlisa na dosljednom poštovanju odluka Mešihata tokom vanrednih okolnosti. Poželio je da ovaj Bajram bude praznik nove nade, vjesnik boljeg razumjevanja i pravednijeg svijeta.

“Ispraćamo mjesec Ramazana koji smo proveli u ibadetu i odanosti Stvoritelju, trudeći se da steknemo Njegovu milost i oprost. Praštali smo greške jedni drugima kako nam vjera nalaže, a svi zajedno tražili smo od Allaha da nam oprosti grijehe. Pomagali smo siromasima, bolesnima i obespravljenima. Solidarnost je nadvladala sebičnost. Istarajnost na duhovnoj i tjelesnoj samokontroli osvijetlila nam je horizont u kojem se jasno razlikuje dobro od zla”, poručio je Fejzić.

 To je, kako je kazao, radost vjernika i Bajram koji dolazi kao potvrda dostižnosti nagrade nakon pregnuća.

“U tom uvjerenju pozvani smo da doprinesemo boljitku svoje Islamske zajednice, međuljudskim odnosima i cjelokupnom društvu. Jer, svaka integracija uslovljena je osjećajem pripadnosti, koji zajedno trebamo jačati”, poručio je Reis.

 Doprinos opštem razvoju i humanizaciji društva, kako dodaje, sastavni je dio misije islamskih vjernika.

“Iza nas je period iskušenja epidemijom, tokom kojeg smo pokazali visoku svijest i disciplinu u interesu opšteg zdravlja. Uslijedio je mjesec posta i Božije milosti kao dodatna snaga svima nama. Duhovno ojačani i moralno pročišćeni dočekujemo Bajram. Zato, osjetimo punoću života u njemu i podijelimo prazničnu radost sa svim ljudima”, naveo je Fejzić.

Poželio je da ovaj Bajram bude praznik nove nade, vjesnik boljeg razumjevanja i pravednijeg svijeta.

“Na samom kraju, dozvolite mi da izrazim zahvalnost svim vjernicima, predsjednicima medžlisa, glavnim imamima i imamima na dosljednom poštovanju odluka Mešihata tokom vanrednih okolnosti. Čineći dovu Allahu, dž.š., da primi naš post i da nas učvrsti na pravom putu, svim muslimankama i muslimanima u Crnoj Gori i dijaspori čestitam Ramazanski bajram: Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar fitr Bajramin!”, zaključio je Fejzić.