Predsjednica BNV uputila čestitku povodom Dana Sandžaka

0
118
Foto: BNV

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić uputila je, povodom 20. novembra – Dana Sandžaka, čestitku svim građankama i građanima Sandžaka.

“20. novembra 1943. godine u Pljevljima je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka, ZAVNOS.

Na taj dan, sandžački Bošnjaci, Albanci, Srbi i Crnogorci su se ujedinili u borbi protiv fašizma i sa idejom očuvanja svoje zemlje, Sandžaka.

Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a odabrana su 62 vijećnika koji su predstavljali sve krajeve Sandžaka. Među izabranim vijećnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacija i vjera, a prvi put u našoj historiji, na javne funkcije, izabrano je pet žena.

Tog dana, vijećnici ZAVNOS-a su odabrali i Izvršni odbor sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsjednikom i Muratom ef. Šećeragićem, kao potpredsjednikom.

Dan Sandžaka je jedan od najvažnijih nacionalnih blagdana Bošnjaka i svih građana Sandžaka.

U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje ime, svim građankama i građanima Sandžaka kao i onima koji su daleko a Sandžak im je u srcu, čestitam 20. novembar – Dan Sandžaka”, navodi se u čestitki predsjednice BNV.