PRVI PUT U HISTORIJI: Budžet Novog Pazara prešao tri milijarde

0
184
Foto: Grad Novi Pazar

Odbornici Skupštine Novog Pazara usvojili su na današnjem zasedanju odluke o završnom računu budžeta za 2018. godinu, prvom rebalansu budžeta za ovu, kao i uzimanju kredita od 180 miliona dinara.

Završni račun prošlogodišnjeg budžeta pokazuje da se u gradsku kasu slilo 2,4 milijardi dinara, što je blizu 99 odsto planiranih sredstava predviđenih odlukom o budžetu.

Ukupni rashodi bili su preko 2,6 milijardi dinara, pa je fiskalni deficit iznosio 233 miliona dinara. Međutim, računajući i neutrošena sredstva iz prethodnih godina, na kraju prošle je ostvaren suficit od 175 miliona dinara.

Lokalni parlament usvojio je i izvještaj Državne revizorske institucije o finansijskim izvještajima završnog računa budžeta Novog Pazara za prošlu godinu, a prema kojem, osim grešaka u knjiženju, nije bilo većih nepravilnosti ili nezakonitog trošenja novca.

Prvom izmenom budžeta za 2019. godinu predviđeni su ukupni prihodi od 3,1 milijardu dinara, što je za oko 500 miliona više nego što je planirano prilikom donošenja budžeta.

Za toliko novca su povećani i rashodi (nešto preko tri milijarde), tako da lokalna samouprava planira da godinu završi u plusu od 60 miliona dinara.

Odbornici su većinom glasova dali saglasnost da se Grad zaduži za 180 miliona dinara, odnosno, preko milion i po eura.

Foto: Radio Sto plus

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da budžet raste iz godine u godinu i da je prvim rebalansom za 2019. godinu prvi put u historiji prešao iznos od tri milijarde dinara.

On je kazao da je trećina budžeta namenjena ulaganju u infrastrukturu, a da će i sredstva iz kredita biti utrošena u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, kao i sportske infrastrukture.

Odbornici opozicione Stranke pravde i pomirenja kritikovali su to što je rebalansom budžeta predviđeno 60 miliona dinara više za plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi, kao i to što se Grad zadužuje iako je ostvaren budžetski suficit.

Lokalni parlament usvojio je i odluke o kupovini parcela u naselju Šutenovac na kojima je planirana izgradnja nove škole i selu Izbice gdje će biti formirano novo gradsko groblje.

Usvojeni su nov Statut i Poslovnik o radu Skupštine Novog Pazara koji su usklađeni sa posljednjim izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Glasovima većine produženi su mandati vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Muju Šaćiroviću i Domu zdravlja Ervinu Ćoroviću.

Novi glavni gradski urbanista je inženjer arhitekture Ahmet Biševac koji je na tom mjestu naslijedio Elvira Hamidovića, kojem je istekao mandat.

Skupština je usvojila i Plan javnog zdravlja Novog Pazara do 2026. godine, kao i odluku o izboru članova i formiranju Lokalnog antikorupcijskog foruma.

Izvor: Radio Sto plus