Rektor Kostić negira: Državni univerzitet nije tražio studijski program bosanskog jezika

0
142
Foto: Twitter

Rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr. Miladin Кostić negirao je da je ta obrazovna ustanova podnijela zahtjev za akreditaciju studijskog programa bosanskog jezika ni komisiji za kareditaciju ni nacionalnom savjetu za visioko obrazovanje.

”Nemamo spremljen studijski program za akreditaciju tog jezika. Vjerovatno je došlo do zabune pošto je i Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru upisan u registar kao i naš – Univerzitet u Novom Pazaru”, rekao je Кostić za Tanjug.

U Novom Pazaru inače postoje dva univerziteta, jedan je državni, a drugi je zadužbina (vakuf) Internacionalni univerzitet, čiji je osnivač dr. Muamer Zukorlić.

Podsjećamo, Odbor za standardizaciju srpskog jezika uputio je pismo Nacionalnom savjetu za visoko obrazovanje u kome naglašava da ne postoji poseban jezik Bošnjaka koji se lingvistički razlikuje od srpskog jezika i da bi prihvatanjem studijskog programa, kako je navedeno, “takozvanog bosanskog jezika” na univerzitetu bila nanesena neprocjenjiva šteta srpskom jeziku i srpskoj kulturi.

Izvor: Tanjug