Sandžački odbor objavio izvještaj o položaju Bošnjaka u Srbiji

0
109

Sandžački odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda objavio je izvještaj “Položaj Bošnjaka u Srbiji – pravni okvir i njegova primjena u kontekstu evropskih integracija”, prenosi SNews.

Izvještaj, nastao krajem 2019. godine, predstavlja pravno-političku analizu položaja bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji u procesu evropskih integracija

“Položaj Bošnjaka dio je šire teme zaštite prava nacionalnih manjina u Srbiji. Nakon ratova devedesetih, praćenih i sistematskom diskriminacijom i masovnim kršenjima ljudskih prava Bošnjaka u Sandžaku od strane vlasti u Srbiji, nakon 2000. se situacija mijenja, ali nedovoljno brzo niti konzistentno. Različite vlasti nakon 2000. na različite načine se odnose prema manjinskim pravima, koristeći ih uglavnom za političku trgovinu sa manjinskim elitama i za prikupljanje neophodne podrške za Vladu ili za dobijanje pozitivnih ocjena u očima važnih aktera iz inostranstva. Ovakva politika podrazumjevala je odsustvo cjelovite i promišljene strategije o položaju nacionalnih manjina u Srbiji. Ad hoc (u ovu svrhu) rješenja koja dominiraju u ovoj oblasti ne doprinose izgradnji povjerenja nacionalnih zajednica prema državi, niti smanjenju socijalne distance”,  navodi se u uvodu izvještaja koji je radila najeminentnija u najstarija organizacija za zaštitu ljudskih prava i slobodu u Sandžaku.

U tom dokumentu metolodija je prilagođena procesu evropskih integracija, te je u skladu sa tim materija podijeljena po poglavljima iz Akcionog plana za unaprjeđenje položaja nacionalnih manjina, usvojenog 2016. godine.

Izvještajem su na taj način obuhvaćene sve oblasti od značaja za položaj Bošnjaka, od naslijeđa ratnih zločina iz devedesetih i statusnog položaja, preko opisa rada Nacionalnog savjeta, demokratske participacije i učešća u javnoj vlasti, vjerskih sloboda, diskriminacije, do upotrebe jezika i pisma, obrazovanja, kulture, međunarodne saradnje i ekonomskog položaja Bošnjaka u Srbiji.

Izvještaj Sandžačkog odbora za ljudska prava može se preuzeti sa ovog LINKA

Izvor: SNews