Škrijelj: SDA Sandžaka za smanjenje broja potpisa na 1.000

0
110
Foto: SDA

SDA Sandžaka ostaje pri prijedlogu da se za manjinske političke stranke broj potpisa smanji na 1.000, jer je toliko potrebno za osnivanje manjinske političke stranke i to ne može biti ni manje ni vise, rekao je za Tanjug generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj.

On je tako prokomentarisao inicijativu Romske partije da se broj potpisa birača za izborne liste nacionalnih manjina prepolovi na pet sa sadašnjih deset hiljada.

Prema riječima Škrijelja, u priči o broju potpisa za overu izborne liste nacionalne manjine postoji još jedna važna stvar, a to je “ko ima pravo da vrši overu potpisa”.

“Postojeće zakonsko rješenje je loše jer obezbjeđuje monopol javnim bilježnicima, da oni isključivo mogu vršiti overu potpisa. SDA Sandžaka je na svim sastancima na kojima je bila zastupljena, a ticali su se izbora, tražila da se oduzme monopol javnim bilježnicima i da ovjeru potpisa pored njih mogu vršiti sudovi i opštinske uprave”, kazao je on i dodao da je ta stranka tražila i da se ukine obaveza plaćanja ojvere potpisa u postupku podnošenja izborne liste.

Prema viđenju SDA Sandžaka, i pitanje izbornog jemstva mora se različito urediti kada su u pitanju stranke većinskog naroda i manjinske stranke.

Kao jedan od prijedloga reforme izbornog sistema SDA traži i da Sandžak bude jedna izborna jedinica.

“Mi smo tražili da Srbija bude sastavljena od više izbornih jedinica, a da Sandžak bude jedna, iz koje bi se biralo najmanje 20 narodnih poslanika. To bi bio najpravičniji mehanizam koji će da osigura adekvatnu nacionalnu i regionalnu zastupljenost u parlamentu Srbije”, naveo je Škrijelj i zaključio da je to “osnovni uslov da bi SDA Sandžaka izašla na izbore u Srbiji”.

Izvor: Tanjug