Tri mjere za transparentniju i otvoreniju gradsku upravu

0
91
Foto: novipazar.rs

Lokalna samouprava Novog Pazara akcionim planom predvidjela je tri mjere za unapređenje transparentnosti i učešće javnosti u radu gradske uprave, saopćeno je na javnoj raspravi.

Predsjednica radne grupa Hana Salihagić kazala je da je tim dokumentom predviđena izrada aplikacije “Moj Novi Pazar” pomoću koje će građani, osim dobijanja korisnih servisnih informacija, moći da prijave komunalne probleme, korupciju, iznesu prijedloge i inicijative ili ocjene službenike.

Također, Gradska uprava se akcionim planom obavezala i da javno objavi mašinski čitljive podatke o mreži predškolskih ustanova, škola, autobuskih i taksi stajališta, parkinga, adrese javnih ustanova i turističkih objekata sa kategorizacijom.

“Treća definisana obaveza, koja nas malo izdvaja od drugih gradova sa sličnom inicijativom, je građanska akademija, osmišljena sa idejom da direktnim pristupom upoznamo građane sa nadležnostima lokalne samouprave, njihovim pravima i našim obavezama. S tim u vezi anketiranje treba da nam obezbijedi povratnu informaciju, a u planu je i izrada edukativnih spotova”, rekla je Salihagić.

Novi Pazar je jedan od pet gradova u Srbiji koji učestvuju u međunarodnoj inicijativi “Partnerstvo za otvorenu upravu”, u okviru koje je izrađen nacrt Akcionog plana.

Plan je objavljen na sajtu Novog Pazara, a javne konsultacije su otvorene do 12. jula. Građani sugestije i prijedloge izmene plana mogu dostaviti na informisanje@novipazar.org.rs.

“Mi smo još uvijek u fazi javnih konsultacija. Sam princip učešća građana poklapa se sa principom partnerstva za otvorenu upravu. Akcioni plan biće prvenstveno dobar putokaz ka cilju da unapredimo rad lokalne samouprave”, dodala je Salihagić.

Izvor: Radio Sto plus