Tribina u Novom Pazaru o Bošnjacima i bosanskoj naciji

0
224

U organizaciji Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost u sali Sandžačke demokratske partije u Novom Pazaru održana je tribina o Bošnjacima i bosanskoj naciji.

O ovoj temi govorili su univerzitetski profesori iz Bosne i Hercegovine Adnan Velagić, Zlatan Delić i Senadin Lavić. Događaj je privukao značajnu pažnju intelektualaca i predstavnika društveno-političkog života Novog Pazara, prenosi RTV Novi Pazar.

“Cilj nam je da pokrenemo temu koja nije današnja, koja odavno traje među Bošnjacima i svim stanovnicima Bosne. Ovo o čemu je noćas bilo riječi, ne podrazumjeva da neko negira bošnjaštvo ili da umanjuje značaj bošnjaštva. Ovo podrazumjeva širi, veći okvir, odnosno formiranje nečega što je bosanska nacija”, rekao je direktor Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost, Elijas Rebronja.

Screenshot RTV Novi Pazar

Ističući značaj ovakvih tema, racionalnih i naučno baziranih, argumentovanih govora za uspostavljanje boljih odnosa, kako unutar jedne nacionalne zajednice tako i međusobnog razumjevanja pripadnika različitih konfesija, profesor dr. Senadin Lavić je predložio i novi model razumjevanja države, kao zajednice svih njenih građana.

”Vjerujem u ljudski racionalni govor. Mi smo većeras pokušali predstaviti ljudima u Novom Pazaru da se uvede jedan novi model razumjevanja države, nacije, da to bude zajednica građana a ne etničko-religijski model uređenja države, da pokušamo da shvatimo Bosnu i Srbiju kao države građana da ne pretjerujemo sa tim etničko-religijskim karakterizacijama koje nužno isključuju i stalno vode do konflikta, ili Srbe ili Bošnjake iz nekih životnih tokova.

Došlo je vrijeme da Bosna i Srbija između sebe uspostave drugačije odnose, poštovanja, razumjevanja, saradnje. Ja vjerujem, i to je moja hipoteza zbog koje živim, da će se roditi Bošnjaci i Srbi koji će sutra moći praviti dvije drugačije države na Balkanu od onih kakve su bile u doba devedesetih, kad je Miloševićev režim nanio veliku nesreću Bosni i Srbiji”, kazao je Lavić nakon tribine u Novom Pazaru.

Izvor: RTV Novi Pazar