Turski Crveni polumjesec u Sandžaku osigurao kurbansko meso za više od tri hiljade korisnika

0
135
Foto: AA

U okviru kampanje darivanja kurbana i kurbanskog mesa, turski Crveni polumjesec (Kizilay) ovog Kurban-bajrama u Srbiji će podijeliti oko tri hiljade paketa za korisnike u Srbiji, odnosno u Sandžaku. Kurbansko meso će narednih dana biti podijeljeno za građane iz socijalno ugroženih kategorija društva.

Predstavnici i volonteri Crvenog polumjeseca Republike Turske danas su u Sjenici, u jednoj od klanica i fabrika za preradu mesa u tom gradu, prisustvovali klanju kurbana koje su za građane Srbije i sandžačkih opština uplatili vjernici iz Republike Turske.

Prinošenje kurbana obavljeno je po islamskim propisima, uz nadzor i kontrolu vjerskog službenika i članova ekipe turskog Crvenog polumjeseca.

Predsjednik Odjela Kizilaya u Bešiktašu (Istanbul) Sidik Dogan je, uz bajramske čestitke, istakao da je sretan što zajedno sa ostalim predstavnicima te humanitarne organizacije imaju priliku da učestvuju u organizaciji klanja kurbana i darivanja kurbanskog mesa.

“Prihvatili smo dužnost da ovdje učestvujemo u distribuciji kurbanskog mesa. Novi Pazar je grad s najboljim bratskim i komšijskim odnosima. Kada su Osmanlije došle, muslimani su štitili svoje komšije Srbe, a Srbi su u vrijeme raspada bivše Jugoslavije štitili svoje komšije muslimane i na taj način pokazali da mogu biti braća, te na taj način su postali uzor ljudskosti cijelom svijetu. Zbog toga smo sretni i zbog toga smo danas ovdje”, poručio je predstavnik Crvenog polumjeseca Republike Turske.

Od ukupno 75 krupnih grla stoke koji će biti zaklani kao kurbani, danas će to biti učinjeno za 50 grla.

Zbog odsustva građana u njihovim kućama i visokih temperatura, volonteri turskog Crvenog polumjeseca sa raspodjelom kurbanskog mesa počeće večears u 17 sati i nastaviti narednih dana.

Kurbansko meso će uz saradnju sa Gradom Novim Pazarom i lokalnim humanitarnim organizacijama biti podijeljeno korisnicima u Novom Pazaru, Sjenici, Prijepolju i Priboju.

Prikupljanje donacija kurbana i podjelu kurbanskog mesa organiziralo je i udruženje Bosna-Sandžak iz istanbulske općine Bajrampaša.

Izvor: Anadolu Agency