U Novom Pazaru obilježen 28. septembar, Dan Bošnjaka

0
145
Foto: SANA

Za Anadoliju piše: Aleksandar Nićiforović

Prijemom i otvaranjem izložbe slika nastalih tokom četvrte po redu likovne kolonije “Sjenica 2020”, u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru obilježen je 28. septembar, Dan Bošnjaka, javlja Anadolija.

Na prijemu koji je upriličen u BNV, podsjetili su da su na Saboru održanom u Sarajevu, 27. i 28. septembra 1993. godine ispisane najznačajnije stranice istorije Bošnjaka.

Na Prvom svebošnjačkom saboru koji je održan u sred ratnih zbivanja, doneta je Deklaracija o vraćanju istorijskog imena Bošnjak umesto dotadašnjeg naziva Musliman. Time, ali i odbacivanjem Ženevskog mirovnog sporazuma je, smatraju u BNV, potvrđena nacionalna zrelost Bošnjaka kao politički suverenog i kulturno posebnog naroda sa osnovnim pravcem, očuvanje principa nedeljivosti jedinstva.

Foto: SANA

“Stojeći na ivici ponora, ovakvim hrabrim odlukama Bošnjaci su poručili da neće nestati. Bošnjaci su time objavili svoj povratak na evropsku i svjetsku historisjku pozornicu. U vreme održavanja Prvog svebošnjačkog sabora, Bošnjaci u Sandžaku su prolazili kroz različite torture i patnje, vršene od strane tadašnjeg državnog režima. Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka je i tada sa punim legitimitetom branilo i zastupalo interese i prava Bošnjaka. BNV i danas sa punim legitimitetom brani i zastupa prava Bošnjaka i zalaže se za rješavanje statusa bošnjačkog naroda i statusa regije Sandžak”, rekla je između ostalog u svom obraćanju predsjednica BNV Jasmina Curić.

Prijemu u BNV, pored vijećnika, prisustvovali su i narodni poslanici u Skupštini Srbije, gradonačelnici i predsjednici opština Sandžaka, predsjednici Skupština, predstavnici Albanskog nacionalnog vijeća, Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori te predstavnici Bosansko-turskog prijateljstva “Bosfor” iz Bosne i Hercegovine.

Foto: SANA

Kako podsjeća Anadolija, BNV je na jednom od zasjedanja u prošloj godini donijelo odluku kojom se 28. septembar proglašava za Dan Bošnjaka u Republici Srbiji. Takva odluka, kako je ranije obrazloženo, donijeta je u skladu sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Statutom Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

BNV uputilo je tada zahtjev Vladi Srbije da Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije potvrdi njihovu odluku o proglašenju 28. septembra danom Bošnjaka. Državni organi ni godinu dana nakon upućenog zahtjeva nisu potvrdili odluku BNV.

Izvor: Anadolija