Vaspitačice iz Sjenice pisale Vučiću, ove godine primile pola jedne plate

0
201

Radnici Predškolske ustanove “Maslačak” u Sjenici obratili su se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pomoć jer su, kako su saopćili, od početka ove godine primili samo pola jedne zarade.

Zbog toga su, kako su istakli, zaposleni u ovoj ustanovi, članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, ostali bez novca za hranu, lijekove i osnovne životne potrebe, piše Radiostoplus.com.

“Zbog prezaduženosti Opštine pitanje je kada ćemo uopšte dobiti zaradu, pa smo, pored borbe sa ovom opakom bolešću, suočeni sa borbom za egzistenciju jer su oni sa minimalnom zaradom u protekla tri mjeseca primili tek 15.000 dinara. Među njima ima hroničnih bolesnika i samohranih roditelja”, navodi se u saopćenju.

Oni su dodali da su Kriznom štabu za suzbijanje oboljenja COVID-19 uputili apel i molbu za humanitarnu pomoć u vidu paketa hrane i higijene za zaposlene.

U lokalnoj samoupravi kao razlog za kašnjenje plata navode što PU “Maslačak” ima višak radnika.

“Najveći problem je što na osnovu Odluke o maskimalnom broju zaposlenih iz 2013. godine lokalna samouprava planira budžet za 40 umjesto za 83 zaposlena, koliko sada ima ova ustanova. Za svako novo zapošljavanje pribavljena je saglasnost Opštine, ali je odobreni budžet za zarade manji u odnosu na realan”, saopćili su zaposleni.

O problemima u toj ustanovi, radnici su obavijestili Ministarstvo prosvjete i Vladu Srbije koji su, kako su naveli, u više navrata bezuspješno pokušali da ga riješe. Obratili su se i Ministarstvu finansija kako bi dobili uvećanje mase sredstava za 42,7 miliona dinara za ovu godinu, što bi omogućilo isplatu zarada u ovoj godini.

Izvor: Radiostoplus.com