Zukorlić sa ambasadorkom Smajić o unapređenju saradnje Sandžaka i BiH

0
118
Foto: SPP

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić sastao se danas u Novom Pazaru sa ambasadorkom Bosne i Hercegovine u Srbiji Aidom Smajić.

Kako je iz SPP-a saopćeno nakon sastanka, tom prilikom vođeni su razgovori o važnosti unapređenja odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine na svim poljima, sa akcentom na interparlamentarnu saradnju gdje bi uloga domaćina bila od posebnog značaja.

“Sagovornici su također izrazili obostrano zadovoljstvo zbog otvaranja bosanskohercegovačkog konzulata u Novom Pazaru, što može biti od velike koristi za unapređenje privredne, kulturne i prosvjetne saradnje Sandžaka i BiH, kao i jačanja međubošnjačkih odnosa sa obje strane Drine”, navodi se u saopćenju.

Foto: Mešihat IZuS

Ambasadorka Smajić susrela se danas i sa predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftijom Mevludom Dudićem.

Ambasadorka BiH u Srbiji prenijela je muftiji Dudiću vijesti o skorom otvaranju Generalnog konzultata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, koji će biti važan faktor približavanja dviju susjednih država, kao i jačanja jedinstva Bošnjaka Bosne, Sandžaka i šire.

“Dudić se zahvalio ambasadorki Smajić na posjeti naglasivši da je ona prvi bosanskohercegovački ambasador koji je posjetio Novi Pazar, izrazivši očekivanje za nastavak saradnje imajući u vidu da u Republici Srbiji Bošnjaci žive od Subotice do južnih dijelova zemlje i da Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju maticu”, saopćeno je iz Mešihata.

Nakon sastanka posjetili su Altun-alem džamiju i prošetali novopazarskom Starom čaršijom.